Milo Đukanović
Ilustracija
Milo Đukanović

Ilustracija

Milo Đukanović, Foto: Ilustracija

Prema podacima sa sajta Interpola na listi onih za kojima se traga su Jovica Zindović, Dragan Gajić, Alen Velović, Dejan Šekularac, Goran Milašinović i Božidar Samardžić.

Zindović, koji je u javnosti poznat kao bivši zet Darka Šarića, osuđen je u tri zemlje Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

On je pred zagrebačkim Opštinskim sudom u odsustvu nepravosnažno osuđen zbog posedovanja falsifikovanih hrvatskih dokumenata.

Zindović (43) je, prema pisanju tamošnjih medija, tokom 2007. pod lažnim hrvatskim identitetom boravio nekoliko puta u toj zemlji i u više navrata dolazio u prostorije zagrebačke policije u Petrinjskoj gde je podizao dokumente, a imao je dve prijavljene adrese na području Zagreba i Velike Gorice.

Zbog ubistva Luke Popovića 2013. godine u Crnoj Gori je osuđen na 15 godina zatvora.

Crnogorska policija

Printscreen

Crnogorska policija, Foto: Printscreen

Zindović je sa osuđenikom Ivanom Vujovićem uspeo da pobegne čuvarima belopoljskog zatvora 7. oktobra 2015. Sa falsifikovanim dokumentima opet je uhapšen u Beogradu 2017. godine, a u stanu u kojem je boravio pronađeni su automatska puška, hekler sa prigušivačem, tri pištolja, pet pancira, 82.000 evra i pola kilograma kokaina.

Zbog tog dela je početkom ove godine pravosnažno osuđen na osam godina zatvora u Srbiji, a čeka se na njegovo izručenje Crnoj Gori zbog služenja kazne za ubistvo Popovića.

Novljanina Dragana Gajića potražuje Bosna i Hercegovina zbog krijumčarenja droge u toj zemlji. Njemu se nakon potpisivanja sporazuma o krivici u BiH gubi svaki trag do hapšenja 2016. godine u Crnoj Gori zbog krađe kazana za rakiju.

Nakon toga je iz Tužilaštva BiH najavljeno da će tražiti njegovo izručenje.

Bjelopoljac Dejan Šekularac od 2011. godine je na Interpolovoj poternici u Argentini zbog pokušaja krijumčarenja droge.

On se 2015. godine predao crnogorskoj policiji, nakon čega je trebalo da bude odlučeno o njegovom izručenju Argentini ili Srbiji.

Duško Knežević

PrintscreenYoutube

Duško Knežević, Foto: PrintscreenYoutube

Srpska policija Šekularca potražuje od 2009. godine kada je oko dve tone droge zaplenjeno u međunarodnoj akciji “Balkanski ratnik na jahti ,,Maui” nedaleko od Montevidea.

Nekoliko meseci nakon zaplene po srpskoj poternici Sekularca je uhapsila policija u Crnoj Gori. Sa njim je tada uhapšen i Goran Soković, optužen da je uz Šarića jedan od organizatora narko-grupe. Šekularac u Srbiji nije optužen, ali se protiv njega vodila istraga i pominje se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

On se 2017. godine predao srpskoj policiji i protiv njega se vodi istraga.

Kipar potražuje Gorana Milašinovića (38) koji je u Crnoj Gori nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog sumnje da je sredinom marta 2012. godine sa Milanom Brkićem i Filipom Marjanovićem opljačkao beransku filijalu Prve banke odakle je otuđeno 161.036 evra.

Na crvenoj poternici se nalazi i Nikšićanin Božidar Samardžić koji je u Crnoj Gori osuđen na 20 godina zatvora jer je 1999. godine u Nikšiću, zajedno sa Lj. Z. pokušao da ubije više osoba.

V. I. je tom prilikom zadobio povrede koje su uzrokovale njegovu smrt, dok je K. R. zadobio teške telesne povrede.

Samardžić je uhapšen u Sloveniji 2018. nakon 19 godina bekstva, ali neće biti izručen Crnoj Gori, jer je prema slovenačkom zaaonu slučaj zastario.

Baranina Alena Velovića zbog oružane pljačke potražuje Slovačka, preneo je portal RTCG.