PUTIN POMNO PRATI ŠTA SE DEŠAVA Namera je jasna, zna se zašto su Srpska crkva i narod na udaru u Crnoj Gori

Oglasila se Marija Zaharova povodom situacije u Crnoj Gori.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Saborne crkve u Nikšiću, istakavši da se radi o nameri da se unese raskol u pravoslavni svet i uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu.

Ona je na redovnom brifingu za novinare podsetila da su oni uhapšeni pod izgovorom da su litijom na dan SV. Vasilija Ostroškog prekršena pravila karantina, i navela da se potom oglasio i američki Stejt department saopštenjem u kojem je istaknut značaj poštovanja ljudskih prava u verskoj oblasti i pružena podrška oštrim merama crnogorskih vlasti.

Marija Zaharova
Marija Zaharova, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 12.08.2018

- Što je teško razumeti. Takva saopštenja, po našem mišljenju, svedoče o tome da u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namerama da se unese raskol u pravoslavni svet, da se uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu - istakla je Zaharova.

Eskalacija napetosti u Crnoj Gori je isprovocirana grubim merama crnogorskih vlasti prema SPC i njenim vernicima i to izaziva ozbiljnu zabrinutost, dodala je ona.

Joanikije
Joanikije, Foto: PrintscreenYoutube

Kako je istakla, Moskva je uverena da sva pitanja, sve probleme potrebno rešavati u okviru konstruktuvnog dijaloga uz poštovanje standarda, pravila i normi koji su predviđeni međunarodnim dokumentima i prava kanonske crkve i njenih vernika.

Prenebregavanje njihovog mišljenja i veštačko razdvajanje ljudi, vernika, uključujući i podlo mešanje spolja, moglo bi da ima ozbiljne posledice po region.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi