Slovenija privremeno ukida javni prevoz, zbog korone

Slovenija na dve sedmice ukida javni prevoz, kao jednu od više novih mera za sprečavanje povećanja broja zaraženih korona virusom.

GSP gradski prevoz bus autobus trola
Foto: Alo.rs/V.Đ.

Pored toga, sve prodavnice, osim onih koje prodaju hranu, biće zatvorene, navodi agencija STA.

Škole i vrtići ostaju zatvoreni. A sva okupljanja, osim članova istog domaćinstva, biće potpuno zabranjena.

Za svadbe će biti potrebna dozvola Ministarstva rada.

Neke od tih mera stupaju na snagu sutra, pre svega ona kojom se zabranjuje okupljanje, a ostale će biti proglašene u subotu ili ponedeljak, saopšteno je danas.

Promene se uvode i na granici. Od 16. novembra ulazak u Sloveniju bez karantina više neće biti moguć vlasnicima nekretnina u susednoj državi, reako je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Takođe, više neće biti moguće posećivati članove porodice na 72 sata van šengenskog područja.

Sve već proglašene mere ostaju na snazi iduće dve nedelje - policijski čas u noćnim satima, zabrana izlaska iz opština stalnog prebivališta, osim izuzetaka, kao što su odlazak na posao i slične obaveze, što će policijske kontrole proveravati uvidom u dokumente kojima se to dokazuje.

Ministar zdravlja Tomaž Gantar rekao je da veruje da povratak normalnom životu nije moguć bez uvođenja novih mera.

Nove mere vraćaju Sloveniju na strog nivo karantina koji je bio na snazi proletos, kada je sve, sem prodavnica hrane, bilo zatvoreno, ukinut javni prevoz, a nastava se odvijala onlajn.

U Sloveniji je od poslednjeg preseka zabeleženo 1.925 novih slučajeva korona virusa i rekordan broj umrlih u jednom danu - 41.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi