Jasenovac
Wikipedia
Jasenovac

Wikipedia

Jasenovac, Foto: Wikipedia

Prema njegovim najavama po medijima, on negira da je Jasenovac bio i logor smrti, a broj žrtava smanjuje na nekoliko hiljada. Knjiga ovog negatora i revizionista, biće promovisana u prostorima u vlasništvu Katoličke crkve i javnim prostorima.

"Autor u filmu znatno umanjuje broj žrtava ubijenih u logoru Jasenovac, te poriče da je u logoru ustaški režim izvršio masovne zločine genocida i holokausta prema Srbima, Romima, Jevrejima, i Hrvatima koji se nisu slagali s politikom ustaša", stoji u saopštenju koje je izdala Javna ustanova Spomen područje Jasenovac.

Skandalozni letak

Printscreen

Skandalozni letak, Foto: Printscreen

Prema onome što je najavio po medijima, on tvrdi da je Jasenovac bio samo sabirni i radni logor, a ne i logor smrti. On tvrdi da je umesto nekoliko stotina hiljada ubijenih i umrlih u Jasenovcu, broj žrtava svega nekoliko hiljada, a na delu logora preko Save u Gradini u Bosni i Hercegovini – svega 128!

Dalje, on tvrdi da u Jasenovcu nije bilo likvidacije dece, međutim naučno je dokazano da je u Jasenovcu zbog ubistava, bolesti i neljudskih uslova života umrlo nekoliko desetina hiljada mališana, u najvećem broju dece dovedene sa Kozare.

Kako Leljak tvrdi, on je pronašao i kuvar iz Jasenovca sa recepturama slatkiša i kolača, pa tvrdi da su se logoraši baš dobro hranili! 

Pročitajte još:

"Na žalost, i taj film i knjiga, vrh su ledenog brega i pokušaja ponovnog tumačenja novije hrvatske istorije. Ne samo ta, već i mnoge druge publikacije i inicijative usmerene na umanjivanje ustaških zločina imaju potporu države, a često su iz nacionalnih izvora i finansirane. Na taj način im se i inicijativama i njihovim autorima daje legitimitet. Duboko se nadam da oni koji antifašističku borbu žele prikazati kao zločinačku, a ustaše kao borce za slobodu, u svojem naumu ponovnog tumačenja istorije neće uspeti. Pogotovo kod nas, jer Čakovčani i Međimurci su uvek znali koja je prava strana istorije", gradonačelnik Čakovca u čijem gradu večeras treba da bude prikazan film i predstavljena knjiga "Mit o Jasenovcu".

Komentari (1)

Kata

24.10.2018 15:42

Ako je tako,onda i ja njima zelim da im se deca najedu tih istih kolaca i torte!Bon apetit!