deca u domu Pazarić
printskrin/Radio Sarajevo

 

deca u domu Pazarić

printskrin/Radio Sarajevo

deca u domu Pazarić, Foto: printskrin/Radio Sarajevo

 

Nerminka Emrić, poznata novinarka iz BiH,  pre 10 godina uradila je niz priča za Federalnu televiziju o stanju u Zavodu Pazarić, ali reakcije javnosti su bile blage, gotovo nikakve. Tada su pred kameru stale zaposlene u Zavodu i tražile pomoć.

Doktorki pao mrak na oči kada joj je u ordinaciju ušao transseksualac, besno vrištala: Mrš napolje, smrade!

AUTOR: Jutarnji list; D.K. DATUM I VREME: 21.11.2019. 17:34 - 21.11.2019. 18:31 Hrvatska televizija večeras će emitovati emisiju sa neugodnim iskustvom transrodne osobe u lekarskoj ordinaciji. Uvredljive reči koje mu je izgovorila doktorka je navodno snimio. bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija - Radi šta hoćeš, uzimaj testosteron, dobijaj dlake, promeni se kako hoćeš, ali pi*** ti nikada neće izrasti.

- Direktno su prozvale direktorku Zarfu Dupovac, a posle i direktora Jasmina Ćerimagica. Svedočile su kako se određeni krugovi ljudi bogate na račun štićenika i te dece, kako se od usta štićenika i te dece uzima, kako su štićenici i ta deca u užasnim uslovima i molile su i tražile pomoć - navela je ona za Faktor.

Ipak, baš niko nije reagovao.

- Desilo se suprotno. Zaposlene koje su meni stale pred kameru su kažnjene. Žao mi je tih žena, nisu one krive, prve su progovorile o užasu koji se dole događa. Sve smo ih raskrinkali, a na kraju su one platile cenu istine, kažnjenje su smanjenjem plata i zaprećeno im je. Nakon toga, meni je bilo zabranjeno da priđem Zavodu - priseća se ona.

Kako dodaje, otišla je i korak dalje, pa je locirala ko je u ministarstvu odgovoran.

- Tada u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku pomoćnika ministra Dobricu Jonjića i sekretara Fehima Bekana. Međutim, i nakon toga opet jedno veliko ništa. Jedna od mojih poslednjih priča na FTV je nazvana "Bekanova mreža" u kojoj tačno lociram osobe koje su direktno bile umešane i znale u svakom zavodu šta se događa i kakvo je stanje.

PROČITAJTE JOŠ:

- I posle te priče opet jedno veliko ništa. Zapravo, nije baš ništa, ja sam nadrljala. Tužio me je Fehim Began i nažalost sud je presudio u njegovu korist. Sada kada su direktor Redžep Salić, a nakon toga i federalna zastupnica otkrili šta se dole sve događalo, moje priče od pre 10 godina pokazale su se istinitim. Napokon na površino izlazi istina. Zavod Pazarić je samo vrh ledenog brega - poručuje Emrić.

Da podsetimo, juče se ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu okupilo se danas više stotina građana, koji traže hitnu reakciju nadležnih u vezi sa slučajem vezivanja dece za radijator i nameštaj u Zavodu za decu ometenu u razvoju u Pazariću.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"