Bolnička soba pre renoviranja
Vladimir Živojinović
Bolnica, bolest

Shutterstock

Malo infuzija, malo slepi misevi lete, Foto: Shutterstock

U bolnicu centru Zagreba uselili su se nesvakidašnji stanari. U jednoj bolničkoj sobi, iza rasvete, dom je sebi napravilo čak devet slepih miševa!

Kako je u Hrvatskoj šišmiš pod zaštitom države, osoblje nije smelo da "interveniše", te je usledila dramatična akcija spasavanja, prenose mediji.

U četvrtak su došli zaposleni Skloništa za nezbrinute životinje i uhvatili su leteće živuljke.

‘Našoj ekipi ovo nije prvi dolazak u Traumu zbog šišmiša, ali sad na bolnicu treba da stave zaštitne mreže, pa se slepi miševi na ovu adresu verovatno više neće vraćati", kaže Damir Skok direktor Zoološkog vrta u Zagrebu.

On kaže da su šišmiši u Hrvatskoj zakonom zaštićene životinje i da uvek moraju da budu oprezni pri njihovom preseljenju.

"Zadatke dodatno otežavaju mesta na kojima se šišmiši zavuku. Dakle, s jedne strane imamo zaštićene i osetljive životinje, a s druge strane nepristupačna mesta. Zato naša terenska ekipa pri hvatanju šišmiša koristi sve, od merdevina preko mreža do pinceta", rekao je Skok.

Slepi miševi su prebačeni u zoološki vrt gde će biti pregledani, a ukoliko je sve u redu sa njima, biće pušteni u prirodu.