Josip Broz Tito
Profimedia

Iz Glavnog grada Crne Gore je saopšteno da su "stručnjaci procenili da radi estetike, u bronzi treba izliti na prednjoj strani postamenta ime i prezime nekadašnjeg predsednika SFRJ sa godinom rođenja i smrti, dok će na jednoj od bočnih strana naknadno biti dodata bronzana ploča na kojoj će pisati - ‘Zahvalni građani Titograda i Podgorice’". Iz Ministarstva odbrane, koje je ustupilo spomenik, saopštili su da su ga gradske vlasti pre dvadesetak dana preuzele iz kasarne “Masline”.

"Ministarstvo odbrane apsolutno nema nikakve veze sa tekstom postamenta, jer je to stvar opštinske odluke", saopšteno je iz MO. Odbornik URA Luka Rakčević kazao je da "bilo kakvo menjanje teksta na postamentu spomenika nije bilo moguće pre donošenja izmena i dopuna prvobitne Odluke, koju je Skupština donela početkom decembra".

PROČITAJTE JOŠ:

"Tome svedoče brojni primeri iz ranije prakse kad je Skupština prilagođavala odluke o podizanju različitih spomenika određenim novonastalim situacijama ili korekcijama. Ali, očigledno je da se gradskoj upravi i te kako žurilo da marketinški obieži 19. decembar u nedostatku bilo kakvih drugih dešavanja kojima bi se mogli pohvaliti, pa o zakonu nemaju kad razmišljati”, poručio je Rakčević. Ocenio je da je tragikomično posmatrati “ko danas slavi Josipa Broza i nasleđe socijalističkog sistema”.

Otkrivanjem tog spomenika, polaganjem venaca na Spomenik partizanu borcu na brdu Gorica i svečanom sednicom Skupštine glavnog grada, Podgorica je juče obeležila 74 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.