Hrvatska
EPA / Antonio Bat
Hrvatska

EPA / Antonio Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Antonio Bat

Ogulinska bolnica prestala je da prima sve pacijente, osim hitnih. U Brodsko-posavskoj županiji broj hospitalizovanih sa covid-19 utrostručio se u poslednje dve nedelje. U Osijeku je broj zaraženih ili izoliranih medicinskih sestara porastao na 100, a broj pacijenata na respiratorima porastao je za 60 posto. Karlovačka bolnica izgubila je 10 posto osoblja, razmišlja o zapošljavanju penzionisanih lekara.

Sve veći izazov

Sistem zdravstvene zaštite puca širom zemlje. To potvrđuju brojke prema kojima se broj obolelih za samo jedan dan povećao za 95. Naime, u subotu je hospitalizovan 731, a u nedelju čak 825 pacijenata.

- Zdravstveni sistem je pred sve većim izazovom jer se povećava broj ozbiljnih pacijenata, a samo je juče na respiratoru bilo 58. U KB Dubrava juče je lečeno 226 pacijenata, ili 26 više nego prethodnog dana, što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune - rekao je on je ministar zdravlja Vili Beroš. Dodao je da je to razlog uspostavljanja tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni ove nedelje, u kojem bi radili zdravstveni radnici iz drugih bolnica, i naglasio da bi to značilo da će institucije iz kojih dolaze lekari i medicinske sestre raditi smanjenog kapaciteta.

- Trenutno lečimo 56 pacijenata sa koronavirusom, od kojih je 6 na respiratoru. Stopa zauzetosti naših kreveta sa krevetima iznosi 38 procenata i raste iz dana u dan. Brojevi rastu i za deset dana, a možda i ranije mogli bismo napuniti više od polovine od 150 kreveta koje imamo - kaže dr Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

U Puli je 8 hospitalizovanih.

- Knap osoblje. Na pragu smo fizičke izdržljivosti - kratko nam je napisala direktorka pulske bolnice dr Irena Hrstić.

Pročitajte još:

U ŽB Čakovec, od ukupno 55 kreveta, zauzeto je 30. Čakovečka bolnica ima 13 zaraženih zaposlenih, a još 19 je u samoizolaciji. Opšta bolnica Varaždin je u alarmantnoj situaciji. Ako se ovaj trend nastavi, zdravstveni sistem bolnice će se srušiti. Bolnica je juče imala 42 pacijenta sa težim oblikom bolesti. Zbog svakodnevnog povećanja broja pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom, bolnica se neprestano reorganizuje. Istovremeno je zaraženo 33 zaposlena, a još 61 je u samoizolaciji. Incidencija infekcija među medicinskim osobljem je čak osam puta veća nego kod opšte populacije.

- Situacija je vrlo ozbiljna, beležimo drastičan porast broja zaraženih i trenutno gotovo da nema odeljenja bez nekoga zaraženog. Ako se ovaj trend zaraze medicinskog osoblja nastavi, bolnici preti kolaps - rekao je za RTL direktor varaždinske bolnice dr Nenad Kudelić.

Na području Slavonije i Baranje u nedelju je hospitalizovano ukupno dvadeset i jedna osoba više nego u subotu. Broj onih na respiratoru u KBC-u Osijek povećan je sa 10 na 16. Kako je nedavno rekao direktor KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić, od 580 lekara i više od 1300 medicinskih sestara / tehničara, 64 lekara trenutno nisu u funkciji. i 100 medicinskih sestara ili tehničara, od kojih su 42 lekara i 72 medicinske sestre i tehničari bili pozitivni, a ostali su bili u samoizolaciji.

Vukovarsko-srijemska županija takođe ima više hospitaliziranih pacijenata, gdje se broj od subote do nedjelje povećao sa 18 na 25. U Brodsko-posavskoj županiji broj se povećao sa 22 na 25. Stožer civilne zaštite upozorava da je u prošloj dve nedelje broj hospitalizovanih se utrostručio.

Prva linija odbrane

Direktor karlovačke Opšte bolnice Nikša Antica trenutno ne može da računa na deset odsto svog osoblja.

- Teško je biti čarobnjak u ovoj situaciji, borimo se koliko možemo, ali krug oko nas se steže. Bolnica radi kapacitetom smanjenim za 20 do 30 procenata, ali ne nauštrb kvaliteta. Sve vanredne situacije i slučajevi opasni po život su prioritet - kaže direktor Antica.

Prva linija odbrane, primećuje, još uvek nije probijena, uključuje sopstvene snage, aktivirajući specijaliste, penzionisane lekare, ali i druge bolničke lekare koji su obučeni za rad sa covidom.

„Ako se ovaj napredak nastavi, sistem će se sigurno pregrejati“, dodao je on.

Direktor ogulinske bolnice dr Josip Zorko ima još više briga, ne može da računa na svaku četvrtu medicinsku sestru ili tehničara i šest lekara. Ginekološko odeljenje je zatvoreno, hirurgija, interna i intenzivna nega jedva uspevaju. Od tri anesteziologa, samo jedan radi, a pomaže mu specijalista koji je na zadnjoj godini fakulteta.

- U potpunosti smo ukinuli hladni pogon, ograničili hirurške zahvate, radimo samo hitne i hitne zahvate - kaže dr Zorko.

Pročitajte još: