Sisački biskup Vlado Košić: Ne možemo se boriti protiv zemljotresa kao protiv Srba!
alo.rs
Zemljotres, Hrvatska
 Foto: AP Photo

Sisački biskup Vlado Košić u nedelju je održao misno slavlje u spomen na 443. godišnjici pada utvrđenja Gvozdansko 1578. godine, pa pomenuo zemjotres i Srbe.

Biskup je u najpre rekao da su branioci Gvozdanskog svetli primer ljubavi prema domovini i žrtve za nju.

-Poznato nam je kako su pred jačom turskom silom hrabro tri meseca odolevali i nisu prihvatali nekoliko poziva na predaju, čime su mogli spasiti vlastite živote.

-Ali, oni su radije ostali na braniku utvrđenja Gvozdansko i na braniku Domovine negoli se pokoriti neprijatelju i njegovoj sili. Ta borba do kraja resila je i resi naš hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Turci, bilo komunisti, bilo Srbi.

-Sve smo te zulume, progone i agresije hrabro odbijali jer smo imali pojedince koji su nas vodili u tom otporu i borbi za svoju zemlju, kazao je Košić.

Onda je prešao na zemljotres, za koji je rekao da je on danas najveći neprijatelj.

-On pustoši, zavija u crno, ruši kuće i crkve, tera nas s naših vekovnih ognjišta i preti da nestanemo, da u ovim delovima Lijepe naše više ne žive Hrvati. Pre toga nas je pogodila pandemija, koja doduše nije zaratila samo protiv nas nego protiv celoga sveta i svih ljudi. I treći je, već 25 godina prisutan neprijatelj koji je u nama samima, a zove se izumiranje: ne rađaju se deca, sve nas je manje i nestajemo, kaže biskup Košić.

-Koji je naš odgovor, kako se poput branioca Gvozdanskog hrabro boriti – i pobediti te današnje neprijatelje?

-Potres je teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba.

-On je podmukao neprijatelj koji sve napada, ne gleda ko je ko niti dolazi najavljen, nikad ne znamo kada će udariti i što će srušiti, koga proterati iz njegovog doma doma, kome će se doslovno oduzeti tlo pod nogama.

-Međutim ima leka toj pošasti. To je naša hrišćanska, navodi Košić.

Pročitajte još: