ZBUNIĆE VAS DOK NE NAVIKNETE Severna Makedonija zvanično upisana i u Savetu Evrope! Interesantna raspored, stavili su je između OVE DVE ZEMLJE

Savet Evrope zvanično je upisao Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju pod novim državnim imenom - Republika Severna Makedonija, prenosi MIA

Zoran Zaev
Zoran Zaev, Foto: Alo/Ana Paunković

Na internet stranici te najstarije panevropske organizacije, čije je sedište u Strazburu, država je zavedena pod novim zvaničnim imenom i kao takva stavljena na listu zemalja članica prema abecednom redu.

Severna Makedonija se sada nalazi između Holandije i Norveške.

 

Do promene imena, kao BJRM, po rasporedu je bila između Švajcarske i Turske.

Sada je i zastava Severne Makedonije ispred Palate Evrope u Strazburu istaknuta između zastava Holandije i Norveške.

Promena imena izvršena je i na internet stranici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, dok je delegacija makedonskog Sobranja predstavljena kao delegacija Republike Severne Makedonije.

Zanimljivo je da se istakne da je Parlamentarna skupština Saveta Evropa bila jedina panevropska i međunarodna organizacija koja je na plenarnoj sednici raspravljala o mogućnosti upotrebe nekadašnjeg ustavnog imena "Republike Makedonije", ali o tome nikada nije bila usvojena odluka.

 

Na mapi na kojoj su predstavljene zemlje-članice Saveta Evrope i njihovi glavni gradovi, ime još nije promenjeno i tamo stoji privremena referenca.

BJRM je ušla u Savet Evrope 9. novembra 1995. godine, kao 38. država-članica.

 

Tokom procedure prijema, Komitet ministara Saveta Evrope je poslao pozivnicu za ulazak u članstvo, ali u pozivnici nije bilo navedeno ime države.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi