Severna Makedonija dobila prvog predsednika, predsednik Vučić među visokim zvanicama! (VIDEO)

Tanjug; D.K. | vesti 2019-05-12 11:41:10 2019-05-12 11:41:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle 11 sati u Skoplje, gde je u 12 sati prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog.

AP Photo/Boris Grdanoski

Pendarovski je na sednici položio svečanu izjavu pred narodnim poslanicima, članovima vlade, verskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskom koru i gostima iz inostranstva, čime je zvanično počeo njegov petogodišnji mandat.

PROČITAJ JOŠ:

Kako je ranije saopšteno u Skoplju, na inauguraciju su pozvani i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije nakon promene imena države, koje je usledilo na osnovu Prespanskog sporazuma vlada u Skoplju i Atini.

PREPORUČUJEMO:

On će biti peti šef države od sticanja nezavisnosti. Pre njega tu funkciju su obavljali Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i Ðorđe Ivanov.

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, Pendarovski je u drugom krugu izbora, 5. maja, pobedio kandidatkinju opozicione VMRO DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu.

Expand player
Pogledajte više