smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

smrt, bolnica, lekar, doktori, Foto: Shutterstock, ilustracija

Saborski poslanik romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Veljko Kajtazi, objavio je da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenice i obmanula javnost o prvorođenom detetu ove godine u toj županiji, preneli su hrvatski mediji.

On tvrdi da su ignorisali romsko dete koje je prvo rođeno kao i da su u medijima i na službenoj Fejsbuk stranici župana objavili fotografije župana, roditelja i deteta rođenog kasnije istog dana, preneo je hrvatski portal Index.hr.

"Neprijatno sam iznenađen vešću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom detetu u Međimurskoj županiji. Pitamo se zašto je prikrivena informacija o prvorođenom romskom detetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj deci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi prijala informacija o prvorođenom romskom detetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?", objavio je Kajtazi na Fejsbuku.

On je dodao da očekuje javno izvinjenje odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekuje da ce situacija u Međimurju u 2020. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promeni i dok ne dobiju jednak tretman, poštovanje i uvažavanje ljudskog dostojanstva.

U razgovoru za N1 kazao je da mu se medimurski župan izvinio putem telefona, ali da očekuje i javno izvinjenje.

Direktor čakovečke bolnice rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali pogrešne informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

Komentari (2)

IvicaTrajkovic

05.01.2020 02:27

Zašto volim Srbiju!!! Pa eto,drugi dali odgovor..dok Hrvati rasistički,cela se Srbija diže da traži i spase malu Moniku...Zato se Srbija voli i za nju se kada treba i gine.Ima kukulja i djubradi i kod nas ali naspram nekih,Srbija je raj i primer humanosti.Volim svoju Srbiju!!

Bojan

05.01.2020 03:08

Sramota, mozda ocekivana!