novac pare evro euri euri euro
Alo.rs/V.Đ.
novac pare evro euri euri euro

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Prema odluci Ustavnog suda BiH Republika Srpska mora Željku Stevanoviću da isplati 1.000 KM (oko 500 evra) zbog kršenja prava na slobodu i sigurnost, jer je prisilno odveden na prisilno lečenje na Psihijatrijsku kliniku Sokolac.

Stevanović je u martu 2014. godine ubio Boru Topića, vozača firme Autoprevoz na autobuskoj stanici ubacivši mu bombu kroz prednja vrata autobusa u krilo. On je nakon što je ubio vozača pobegao, a priveden je sutradan nakon potere u kojoj je učestvovalo više stotina policajaca.

Stevanović je u julu ove godine uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, a koja je delimično usvojena na juče održanoj sednici.

- Nalaže se Vladi RS-a da apelantu u roku od tri meseca isplati 1.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog utvrđene povrede ustavnih prava, uz obavezu da, nakon isteka ovog roka, plati apelantu zakonsku zateznu kamatu na eventualno neisplaćeni iznos ili deo iznosa naknade određene ovom odlukom. Odbija se kao neutemeljena apelacija podnesena protiv rešenja Okružnog suda u Banjoj Luci od 21. maja 2020. godine i rešenja Osnovnog suda u Banjoj Luci od 2. marta 2020. godine u odnosu na ostale aspekte prava na slobodu i sigurnost, zabrane mučenja, prava na pravično suđenje, pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, te prava na slobodu kretanja - stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Njemu je veštačenjem dijagnostifikovana šizofrenija, a od kraja 2016. godine sudskim rešenjima mu je više puta produžavano prisilno zadržavanje na Psihijatriji.

Pročitajte: