Milorad Dodik
Tanjug
Milorad Dodik

Tanjug

Milorad Dodik, Foto: Tanjug

- Ako inicijativa dođe pred Ustavni sud, mi smo se složili, i vlast i opozicija, i rekli smo da ćemo preduzeti mere o utvrđivanju našeg statusa. Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, mi ćemo preduzeti mere, sprovesti referendum i odvojiti se od BiH - rekao je Dodik.

- Izračunali smo najmanje 10 zemalja koje bi podržale naš status - rekao je Dodik i dodao da se, ako traže da se nešto doda u naziv Republike Srpske, jedino može dodati „Zapadna Srbija“.

Doktor Srđan Perišić, savetnik za politička pitanja Milorada Dodika, za „Alo!“ kaže da bi stizanje inicijative za promenu imena RS na sud bio čist pokušaj ukidanja Srpske, te da bi u tom slučaju referendum koji bi raspisao Dodik bio njena odbrana.

Pročitajte još:

 

- Ako bi inicijativa došla pred Ustavni sud, to bi bila završena priča, a da li će biti poslata, to se ne zna, jer je bošnjačka elita nepredvidiva, oni jedan dan nešto kažu, obećaju, pa sutradan prekrše dogovor i idu u konflikt. Naravno, odluku ne donose oni, glavni partneri su im stranci, zapadne ambasade, samo se po njihovim instrukcijama radi. Ukoliko bi se krenulo sa promenom imena, to ne bi bio udar na ime, nego na sve Srbe u Srpskoj, na Republiku Srpsku, niko ko stoji iza toga ne želi da menja ime, nego da ukida Srpsku. Zato Dodik jasno najavljuje referendum i odvajanje Srpske od Bosne - objašnjava Perišić.

SKANDAL - TVITER ZABRANIO REPUBLIKU SRPSKU!

Popularni bloger Aleksandar Lambros, Srbin koji već godinama živi u Francuskoj, juče je obavestio svoje pratioce na društvenim mrežama da mu je blokiran Tviter nalog, i to samo zato što je čestitao Dan Republike Srpske, 9. januar. Iz administracije Tvitera stigao mu je odgovor da je posredi promocija nasilja!

- Ono što je još više uznemiravajuće od činjenice da su administratori Tvitera blokirali moj nalog jeste da je neko prijavio članak koji govori o obeležavanju Dana Republike Srpske, i to ga je prijavio kao „čin nasilja“. Vi znate odlično koliko je skoro nemoguće skinuti sa neke od društvenih mreža članak koji glorifikuje ustaštvo ili džihadizam - poručio je Lambros.

 

Naš sagovornik nema dilemu da bi taj referendum uspeo, ali ističe i da bi se time došlo u paradoksalnu situaciju, jer bi Bošnjaci „sahranili Bosnu“.

- Po pitanju referenduma u RS postoji potpuno jedinstvo svih stranaka i na vlasti, i u opoziciji, a Zapad izluđuje što ih njihove stranke neće podržati. U svakom slučaju, kada Bošnajci krenu u ovu inicijativu, znači da im je to Zapad naložio, ali došlo bi se u nenormalnu situaciju da bi Bošnjaci, koji se najviše zaklinju u BiH, nju sami uništili, postali njeni grobari, a ne Srbi i srpska elita. Ta inicijativa bi bila put do kraja Bosne i Hercegovine - zaključuje on.

 

 

 

AKO KOSOVO UĐE U UN, ULAZIMO I MI!

Ukoliko samoproglašeno Kosovo uđe u UN, i Republika Srpska će se pozvati na to pravo - izjavio je Dodik. On je podsetio da se Republika Srpska, odmah nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, izjasnila odlukom Narodne skupštine da će, ukoliko Kosovo uđe u UN, i Srpska imati pravo da se odvoji od BiH.

- To piše u našoj rezoluciji od pre 10 godina - rekao je Dodik i dodao da je takav scenario - odvajanje od BiH političkom voljom naroda, zamisliv bez rata.