Doktori u Republici Srpskoj
Alo.rs/ N. Z.
Doktori u Republici Srpskoj

Alo.rs/ N. Z.

Doktori u Republici Srpskoj, Foto: Alo.rs/ N. Z.

U Kliničkom centru Banja Luka obavljena je prva operacija pacijenta koji je oboleo od virusa korona. Ekskluzivno za Alo.rs govori direktor Kliničkog centra dr Vlado Đajić.

- Veoma ozbiljno smo shvatili šta je korona i spremno vodimo borbu na lečenju obolelih pacijenata. Ovde se radi vojnički i uvek, ma o koliko kratkom roku da se radi, spremili smo 4 nove operacione sale izvan Kliničkog centra kako bi sprečili da korona uđe do pacijenata koji se leče u Kliničkom centru od drugih bolesti - rekao je dr Vlado Đajić.

Doktor Vlado Đajić navodi da su postavili kontejnere u kojima se vrši trijaža pacijenata koji boluju od korone i da se leče izvan centralnog bloka Kliničkog centra da bi zaštitili lekare i pacijente koji se leče od drugih bolesti.

- Radimo na postavljanju novih respiratora, a nabavili smo još 5. Ukupno imamo više od 50 respiratora spremnih za obolele od korone. Uporedo se borimo sa koronom i lečimo ljude od drugih bolesti. Za kratko vreme pripremili 100 kreveta na infektologiji i još 120 kreveta na lokaciji stare hirurgije - rekao je dr Đajić.

Lekari i drugo medicinsko osoblje je spremno dočekalo virus korona i, kako doktor Đajić ističe, neke pacijente su uspeli da izleče koji su otpušteni da se vrate u svoje domove.

U Republici Srpskoj proglšena je vanredna situacija, a Krizni štab Vlade Republike Srpske uveo je zabranu kretanja od 20 časova do 5 sati ujutru. Na ulicama gradova širom Republike Srpske može se videti samo policija, a građane u svojim stanovima. Zabranjeno je i kretanje lica starijih od 65 godina, a sve u cilju zaštite stanovništva. Molorad Dodik je izjavio da će već suta imati sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem na kom će razgovorati o nastaloj situaciji i rešavanju iste.

Tagovi