Deklaracija
Alo.rs
Deklaracija

Alo.rs

Foto: Alo.rs

I dok su borci Vojske Republike Srpske u poslednjem otadžbinskom ratu branili kućna ognjišta i srpski narod vodeći žestoke borbe sa takozvanom Armijom BiH, u koju su sve više dolazili mudžahedini iz celog sveta, koje je dovodio Alija Izetbegović uz pomoć stranih moćnika, ali i vojska Hrvatske države.

Političko rukovodsto Republike Srpske, u takvim okolnostima, vodilo je teške političke pregovore sa Muslimanima i Hrvatima, koje su uveliko pomagale velike svetske sile: Amerika, Francuska, Engleska, Nemačka, kao i zemlje arapskog sveta. Sve to pratila je neviđena medijska hajka i propaganda najvećih svetskih medija, a to je da su Srbi agresori na svojoj dedovini i da su neviđeni zločinci koji prave genocid u Srebrenici i drugim mestima.

Uz takvu satanizaciju Srba, koji probijaju koridor prema Srbiji, jer im tek rođena deca umiru, političko rukovodsto Republike Srpske u takvom ambijentu, imalo je snage da vodi teške pregovore, da se sačuva tek stvorena Republika Srpska.

Preporučujemo:

I 25 godina posle rata, kada Engleska Vlada snima tajnost sa dokumenata, o kojima piše "Gardijan" i kada je obelodanjeno šta je radio Klinton sa Francuzima, Englezima i Nemcima protiv Srba, kao i šta se događalo u Srebrenici i Republici Srpskoj u vreme rata, zašto su Srbi satanizovani i osuđivani na tešku robiju, naš sagovornik Momčilo Krajišnik, prvi predsednik Skupštine Republike Srpske, koji je važio za tvrdog pregovarača i koji je učestvovao u najvažnijim pregovorima, bio i u Dejtonu i na robiji proveo više od 13 godina.

Ekskluzivno za "Alo", Krajišnik je otvorio svoju arhivu i jasno i glasno progovorio i našem listu ustupio Deklaraciju, kojom su međunarodna zajednica i Alija Izetbegović jos 1993. godine dali pravo na referendum Republici Srpskoj i pravo na samoopredjeljenje, a što su potpisali tadašnji ovlašćeni predstavnici međunarodne zajednice Oven i Stoltenberg.

U tom ratnom vremenu, uz Srbe su bili samo Bog, snažna Vojska Republike Srpske koja je držala 70 posto srpske zemlje u BiH, i Srbija, koja je bila pod velikim pritiskom međunarodne zajednice. A velike sile i njeni predstavnici su pregovarali sa Srbima samo zato što su Srbi imali snažnu Vojsku i kontrolisali veliku teritoriju. A kako je nastala pomenuta Deklaracija, Momcilo Krajišnik je specijalno za "Alo" rekao:

- Nama je bio ponuđen Vens-Ovenov plan, u kome nije bilo sadačnje Republike Srpske i mi smo ga i pored velikog pritiska odbacili. Tada je u međunarodnoj zajednici došlo do velikog preokreta. Oven i Stoltenberg su u Americi Klintona obavestili da ova tri naroda ratuju, jer ne žele da žive zajedno, pa se išlo na predlog da svaki narod ide svojim putem i da se stvore tri Republike u okviru Unije BiH, samo da se rat zaustavi, jer se Klinton nalazio pred izborima u Americi.

- Tada mi to nismo znali, tek sam kasnije saznao u Hagu iz knjige Ovena. Još uvek se dobro sećam 23. septembra 1993. godine. Bili smo pozvani u Ženevu na pregovore koje su vodili Oven i Stoltenberg. Sa srpske strane, u delegaciji smo bili Aleksa Buha, ministar inostranih poslova i ja, a muslimansku delegaciju su činili Alija Izetbegović i Haris Silajdžić. Posle razgovora sa Klintonom, Oven i Stoltenbeg, a u cilju prekida rata, ponudili su ovu Deklaraciju, u kojoj u članu 5, pored ostalog, piše da nakon prestanka rata i razgraničenja, Srbi iz Republike Srpske imaju pravo da nakon 2 godine da organizuju referendum na kojem će se izjasniti da li žele dalje ostati u Uniji Bosni i Hercegovini, kako su tada planirali u Americi. Ja nisam znao da je Klinton vršio pritisak na Aliju Izetbegovića, koji je tu Deklaraciju potpisao bez bilo kakvih uslova, a ja sam je potpisao umesto Radovana Karadžića, a u ime međunarodne zajednice potpisali su Oven i Stoltenberg.

- Evo ovo je Deklaracija napisana na engleskom jeziku i ovo je prevod na srpskom. Mi smo dobili primerak originalne Deklaracije koja se nalazi u našoj arhivi. Ova Deklaracija je još važeća i nikada nije poništena i zato o njoj sada možemo govoriti da se zna istina. Što nije usla u Dejtonski sporazum, to samo znaju Slobodan Milošević i oni koji su u Dejtonu sve potpisali po noći, bez konsultacije sa delegacijom iz Republike Srpske, u kojoj sam ja bio, ali je sve pregovore je vodio Slobodan Milošević - kaze Momcilo Krajišnik za "Alo", kome je ustupio ovaj važan dokumenat.

Deklaracija

Alo.rs

Deklaracija, Foto: Alo.rs

Da ova Deklaracija postoji, zna i Milorad Dodik član Predsjednista BiH, koji je izjavio, da je krajnje vreme da se rehabilituje ideja Amerike i Klintona, i da Srbi održe referendum o izdvajanju iz BiH što je zastupao i Klinton, tadašnji predsednik Amerike.

- Vreme je da Republika Srpska afirmiše svoje pravo na samoopredeljenje i da živimo normalno i mirno jedni pored drugih, jer se svih ovih godina pokazalo da BiH nema šanse za bilo kakav dogovor koji bi poštovao pravo sva tri konstitutivna naroda i ostalih. Očigledno je da u BiH nema volje bošnjačkih političara za provođenje izvornog Dejtona i da smo mi taoci tog bošnjačkog jednoumlja, o stvaranju unitarne države. Došlo je vreme da se ta Klintonova ideja obnovi, i da se primene zakonske odredbe o građanskim pravima i slobodama koje predviđaju da i narodi u BiH imaju pravo na samoopredeljenje, kao što imaju svi drugi narodi - naglasio je Milorad Dodik, koji je za "Alo" još ranije izjavio da sanja samostalnu Republiku Srpsku.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Dura

30.07.2020 19:02

Sve je to u redu borili ste se pregovarali ste a gde je tada bio ovaj lopov koji sada ne milice krade na koju stranu je pucao olos jedan on je sad heroj gde je bio u ratu pravi janicar koji uz pomoc psihopate urnisace srpsku

Sparta

30.07.2020 20:51

Što pre referendum o samostalnosti Republike Srpske pa onda uputiti zahtjev majci Srbiji o ujedinjenju Srbije - R. Srpske.. ? - ŠTO PRE IZDVAJANJE I SAMOSTALNOST R. SRPSKE - iz ove propale BiH !!!! Zajedničkog zivota ( Srbi - hrvati - bošnjaci ) nikada više nece biti !!!! Nikada !!!