Vojska Republike Srpske
EPA/Vladimir Stojaković
Vojska Republike Srpske

EPA/Vladimir Stojaković

Vojska Republike Srpske, Foto: EPA/Vladimir Stojaković

Podsećamo, Dodik je juče izjavio da je uniforma Vojske Republike Srpske deo tradicije, a oznake koje se nalaze na njoj su i na uniformama pripadnika Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka.

On je ocenio da je histerija koja je nastala nakon njegovog poziva da dio pripadnika Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka sledeće godine na svečanosti povodom Dana Vojske Srpske obuku uniforme Vojske Srpske ne služi ničemu osim podgrijavanju unutrašnjih političkih prilika i nadgornjavanja ko će mu više i pre odbrusiti.

Podsetimo, Vojska Republike Srpske je pstojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, kada je integrisana u jedinstvene oružane snage BiH.

Nastala je uporedo sa osnivanjem Republike Srpske i predstavljala je garant očuvanja Srpskog naroda u BiH, a ovo je priča o njenom nastanku.

Milorad Dodik

Tanjug/Filip Krainčanić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Snažna homogenizacija nacionalnih snaga, koja je dovela i do stvaranja oružanih formacija koje su bile iznedrene iz pojedinih političkih partija nije mimoišla ni Bosnu i Hercegovinu.

Počelo je od “ Patriotske lige” čija je prva brigada osnovana 1991. godine preko “Hrvatskih odbrambenih snaga”, Teritorijalne odbrane BiH koja je prerasla u Armiju BiH, do Hrvatskog veća odbrane koje je bilo ispostava Hrvatske vojske u delovima BiH pod kontrolom Hrvata.

Komentari (1)

KORISNIK

14.05.2019 15:39

Ako Kosovo ima prava da se odcepi, ima i Rep-Srpska prava da se pridruzi majci Srbiji. Ili pak da se osamostali i postane legitimna drzava.