ENGLESKI DIPLOMATA PREDVIĐA Republika Srpska će se odvojiti od Bosne i Hercegovine, Srbima DOZLOGRDILA jedna stvar!

Srbi su ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, osećaju da im je bezbednost ugrožena pod politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, navodi Les.

Vlada Republike Srpske Banjaluka
Vlada Republike Srpske Banjaluka, Foto: Profimedia

Svakako smatram da će se Republika Srpska konačno odvojiti od Bosne i Hercegovine. Razlozi za to su dvostruki. Jedan je što su Srbi ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, osećaju da im je bezbednost ugrožena pod politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH, rekao je Direktor tink tenka „Nova Evropa“ i istraživač na Univerzitetu Kembridž Timoti Les.

Drugi razlog zbog koga će se odvajanje i dogoditi je promena međunarodnog okruženja. Poslednjih dvadeset godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su bosanski Srbi želeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava sa propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje. Interesovanje SAD za Balkan danas pada. To stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja, kaže Les.

Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u poslednjoj deceniji preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim rečima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno, dodao je Direktor tink tenka „Nova Evropa“ i istraživač na Univerzitetu Kembridž. 

Predsednik (Aleksandar) Vučić radi na postizanju kompromisa sa Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU . Međutim, ova faza istorije je sada gotova. EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda o članstvu povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet, zaključuje Les.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi