Region ne pamti ovakvo nevreme! U Splitu kiša premašila višedecenijski rekord, totalna havarija

Usled obilnih padavina, piše portal, na Mosoru su se pojavili slapovi koji se prosečno pojavljuju svega nekoliko puta u jednoj deceniji.

nevreme, Dalmacija
nevreme, Dalmacija, Foto: Printskrin

U Splitu je danas palo 121 litara kiše na metar kvadratni, što je više od proseka za ceo decembar, izjavio je sinoptičar Jurica Miljak iz Pomorskog meteorološkog centra (PMC) DHMZ-a.

Takva količina kiše je napravila velike probleme na splitskim ulicama, a Miljak predviđa da kiša nije rekla “poslednju reč” što bi, kako kaže, moglo da znači još veću količinu padavina po kvadratnom metru.

Lokalni portal Dalmacija Danas podseća da je poslednji put ovolika količina kiše u Splitu pala u julu 1975.

Ističu da je zvanični rekord 24-časovnih padavina u Splitu iznosio 228,5 litara po metru kvadratnom, što se dogodilo u septembru 1948. godine. Postoji mogućnost da ovaj rekord bude oboren do kraja dana, prenosi Index.

Vodopad koji se može videti nekoliko puta u deceniji

Usled obilnih padavina, piše portal, na Mosoru su se pojavili slapovi koji se prosečno pojavljuju svega nekoliko puta u jednoj deceniji.

Jedan od njih je slap Dubanice, a nekoliko kilometara zapadnije, iznad Korešnice pojavio se slap Koludar.

Danas je do 14 sati na tom području palo 80 litara kiše po kvadratnom metru, pa se slap pojavio intenzivan kao retko kada do sada.

Zbog kiše zamućen izvor pijaće vode

Zbog jake kiše u poslednja dva dana, u četvrtak je glavni izvor pijaće vode u Imotskoj krajini Opačac na reci Vrljici zamućen je, piše Index.

– Povećanje mutnoće vode nije pretnja po zdravlje ljudi – rekao je direktor vodovoda Imotske krajine Luka Ćorić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi