NJENOG SINA SU UBILE ORIĆEVE SNAGE Reči srpske majke paraju dušu: "Uzela sam Živanovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele"

"Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube"

Zločin nad Srbima
Zločin nad Srbima, Foto: Foto: Profimedia

Lobanja, pršljen, tri rebra i leva lopatica su sve što je Dobrina Prodanović videla od sina Živana (24) tog 11. jula 1993., godinu dana nakon što su horde ozloglašenog komandanta armije BiH Nasera Orića upale u srpsko selo Ratkovići u opštini Srebrenica, spalile sve kuće i poklale sve na šta su naišli.

KRAJ! SRBIJA RAZBIJA LAŽNU VLADU KOSOVA! Haradinaj je gotov! Ponuda koja je USPANIČILA Albance!

Mučna fotografija majke koja je prigrlila posmrtne ostatke ubijenog sina šokirala je domaću i svetsku javnost u jeku krvavog građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Pustoš u Ratkovićima

- Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine - rekla je Dobrina u izjavi za medije 2016. godine.

Dve i po decenije posle stravičnog zločina muslimanskih snaga, za koje niko nije osuđen, selo Ratkovići, u kojem je pre rata živelo 338 Srba, danas je potpuno pusto.

Dvaput su Dobrinu pokušali da odvedu da vidi svoju kuću, međutim srce joj to nije dozvolilo.

- Duša me strašno boli. Mogla sam umreti u selu, kuća spaljena, nema mi deteta... Preklinjala sam da me sklone odatle, nisam mogla to da izdržim. Tugujem, sama sam. Plačem i samo plačem, oči mi se nisu još osušile. Izvadili su mi srce iz grudi, živim bez srca, bez mog Živana, ne znam ni kako sam živa - govorila je kroz plač.

Zločin bez kazne

Naser Orić i njegove legije smrti, s druge strane, slobodno šetaju Bosnom i Hercegovinom, nekažnjeni za zverstva koja su počinili.

Orić je 2006. godine pravosnažno oslobođen i pušten iz Haga pošto je odležao dve godine zbog mučenja i ubistava srpskih zarobljenika u policijskoj stanici u Srebrenici.

Ovo je Hag oprostio Naseru Oriću

Ukupno je u srebreničkom okrugu ubijeno 3.260 Srba, a 59 se još vode kao nestali. Mnogi srpski civili ubijeni su brutalno, sekirama, noževima, maljevima i kosama. U sedam masovnih grobnica pobijenih seljana Donje i Gornje kamenice kod Zvornika, na primer, pronađena su 53 tela, od kojih je svega troje ubijeno vatrenim oružjem.

Komandant snaga BiH nije proglašen krivim ni za napade na srpska sela u Bosni, ni za klanja koja su njegovi vojnici počinili.

- Čujem se s unucima skoro svaki dan. Dobila sam i dva praunučića. Oni su mi sve! Da mi nema njih ne znam kako bih danas - zaključuje baka Dobrina.

Životinje komadale leševe

Autopsiju Živana Prodanovića uradio je 1993. godine čuveni patolog sa VMA, doktor Zoran Stanković.

- Pronađeni su lobanja, slabinski i kičmeni pršljen, tri rebra, leva lopatica, cevasti deo obe laktice i desne žbice, karlične kosti, oglodane butne kosti. Na kostima su registrovana oštećenja nastala od životinja - piše, između ostalog, u obdukcionom nalazu doktora Stankovića.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi