PRERUŠILA SE U PROSJAKINJU, PA OTIŠLA U CENTAR GRADA Reči jedne penzionerke boleće je dok je živa, a u crkvu više nikad neće kročiti!

Priznaje da joj nije bilo nimalo ugodno. Prva je, kaže, došepala jedna žena i suznih očiju ubacila novac.

Prosjak
Prosjak, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Novinarka RTL-ovog magazina Potraga odlučila je da provjeri koliko se prosjačenjem zaista može dobiti, koliko su ljudi empatični i lakoverni i kakav je to uopšte osjećaj kad nekoga moraš da moliš za novac, piše RTL.

Prerušila se u prosjakinju i sela pred kapelu na početku zagrebačke Ilice u blizini Trga bana Jelačića i šutela.

Priznaje da joj nije bilo nimalo ugodno. Prva je, kaže, došepala jedna žena i suznih očiju ubacila dve kune, govoreći:

 

- Bogu hvala, da imam više dala bih, rekla je.

Na pitanje prerušene reporterke da li živi od penzije, gospođa je odgovorila potvrdno:

- Da. Živim u domu. Penzija mi je dve hiljade (oko 32 hiljade dinara), objasnila je i dodala kako joj dom pojede penziju i ne ostane joj gotovo ništa.

- Nek' Bog dragi podari vam ozdravljenje, oko da vam ozdravi i da vam dragi Bog da sve uslove za život vama i svima vašima. Hvala Vam, hvala Vam. Ajte doviđenja, nastavila je da govori.

Kada je postalo očigledno da taktika da se samo ćuti i čeka da joj daju novac ne funkcioniše, novinarka je odlučila da moli ljude direktno. Dve časne sestre i jedan proslavljeni bivši bokser prošli su bez reči. Nakon deset minuta žickanja, zatresla se kutija.

A onda se zatresla i kapelica. Prišla im je časna sestra iz kapelice i ljutito govorila:

- Dignite se. Šibajte! Šibajte!, govorila je časna, a na pitanje zašto zahteva da odu, novinarki je odgovorila sledeće:

 

- Samo nas sramotite. Nemam vremena da raspredam zašto nas sramotite. Idite. Ja vam nisam dužna objašnjavati, govorila je časna sestra ljutitim glasom.

Ona je jedina osoba koja je išta ružno rekla tokom ovog eksperimenta, pokazalo se do kraja. Nije se to svidelo ni gospođi koja je ubacila pet kuna dok je časna tako bezobzirno terala.

- Idite tamo gde pripadate. A gde je to, ne znam, vi znate kome pripadate, nastavila je da govori časna sestra, te dodala da prosjakinji ne treba ništa.

Čini se da ni ova taktika u kojoj je molila prolaznike za kunu-dve nije baš upalila jer je reporterka prikupila 12 kuna i napala ju je časna sestra.

Probali su potom da idu od osobe do osobe što se pokazalo kao pun pogodak. U zadnjih 20 minuta reporterka zamaskirana u prosjakinju je prikupila 38 kuna. Ukupno 50 u sat vremena.

Zarađeni novac odlučili su dati onima kojima stvarno treba. Na RTL-u se, kažu, nadaju da se građani koji su reporterki dali novac neće ljutiti što su bili prevareni jer će njihova milostinja završiti, sigurni su, u rukama pravih, a ne lažnih siromaha.

 

 

 

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi