Ratko Mladić
Printscreen
Ratko Mladić

Printscreen

Ratko Mladić, Foto: Printscreen

Predlog imenovanja jedne od ulica u Beranama u Crnoj Gori po Ratku Mladiću izazvalo je reakcije u ovoj državi. Među njima su i oni koji smatraju da je za ovaj neprihvatljiv čin odgovoran potpredsednik vlade Dritan Abazović, pišu Vijesti.

Srpski monarhistički pokret je predložio da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, a Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane je taj predlog usvojio i prosledio na dalje odlučivanje.

Međutim, članovi tog Saveta na potpuno različit način objašnjavaju kako je do toga došlo.

Članovi Saveta za davanje imena ulica i trgova Opštine Berane iz vladajuće većine Miloš Raković (Demokratska Crna Gora), Petar Labudović (Socijalistička narodna partija - SNP) i Zoran Milović, ispred građana, tvrde da nisu podržali predlog Srpskog monarhističkog pokreta da jedna ulica u Beranama dobije ime Mladića.

Predsednik Saveta Goran Kiković rekao je "Vijestima" da je to telo u petak utvrdilo predlog o imenovanju više ulica u Beranama i da konačnu odluku o tome donosi Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta.

Neki mediji su ranije danas objavili da je taj Savet većinom glasova usvojio predlog da jedna ulica u Beranama dobije to i da je to telo koje i donosi tu odluku.

Kiković je rekao je da je stiglo oko 50-ak predloga građana za nazive ulica, i da su na spisku uz Mladića, i imena popa Momčila Đujića, Pavla Đurišića, patrijarha srpskog Pavla, književnika Meše Selimovića i Mihaila Lalića, vojvode Kastratovića Vojvodića, Marka Kraljevića, Svetog Vasilija Ostroškog...

Kiković nije mogao da potvrdi da li je predlog Saveta prosleđen beranskom Sekretarijatu za kulturu, sport i NVO navodeći da ga je on potpisao.

Po proceduri Sekretarijat predloge za imenovanje ulica i trgova prosleđuje Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta, pa ministarstvo utvrđuje da li je predlog u skladu sa zakonom i ako jeste vraća ga Skupštini opštine (SO) na donošenje konačne odluke.

Kiković je rekao da oni nisu pravnici i da ne znaju da li su svi njihovi predlozi u skladu sa zakonom.

- Ne želimo da veličamo nijednu ličnost, to su predlozi građana koji idu ka nadležnim organima - rekao je on "Vijestima".

"Bespotrebno se digla prašina"
Predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić rekao je "Vijestima" da se potpuno bespotrebno i na bazi površne informacije podigla ovolika prašina oko sednice Saveta.

- Njhova odluka ima težinu kao i odluka bilo kog drugog građanina. Zakonski nije utemeljena i svako bi morao sa dužnim poštovanjem da se odnosi prema gradu koji ima svoju tradiciju - rekao je Šćekić.

Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja, odnosno, svih onih koji budu to želeli da urade na javnoj raspravi, kada bude raspisana i održana, saopšteno je iz Opštine Berane.

Oni su se oglasili povodom kako su rekli "netačnih natpisa o davanju naziva ulica u Beranama".

- Takođe, zakonske odredbe na davanje imena naselja ili ulica su jasne i precizne, i čudi nas da je Savet i razmatrao pojedine predloge, koji ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke. Na kraju, pozivamo medije i javnost da se ne opredeljuju na osnovu pojedinačnih predloga, koji nemaju zakonsko utemeljenje, kao i da se ne bave predlozima koji još uvek nisu ušli u zvaničnu proceduru - poručili su iz Opštine Berane.

Članovi Saveta za davanje imena ulica i trgova Opštine Berane iz vladajuće većine Miloš Raković (Demokratska Crna Gora), Petar Labudović (SNP) i Zoran Milović, ispred građana tvrde da nisu podržali predlog Srpskog monarhističkog pokreta da jedna ulica u Beranama dobije ime Ratka Mladića.

Predsednik Skupštine opštine (SO) Berane Novica Obradović (Demokratska Crna Gora) rekao je "Vijestima" da dok je on čelu SO neće dozvoliti da se na skupštinskim zasijedanjima nađe bilo koja odluka koja nije zakonita.

- Ni kao predsednik SO ni kao odbornik ne bih glasao ni za šta što vrijeđa osjećanja bilo kojeg građanina Berana. To mogu garantovati i za sve odbornike Demokratske Crne Gore" , kazao je Obradović koji je i šef lokalnog odbora Demokrata u Beranama.

Član Saveta Petar Labudović (Socijalistička narodna partija - SNP) rekao je da je Srpski monarhistički pokret imao čak 47 predloga i da se tu praktično glasalo "u neznanju" i da će tražiti da se sve vrati na ponovno glasanje.

Član Saveta Zoran Milović koji je u savetu ispred građana, "Vijestima" je rekao da uopšte ne zna da je postojao predlog da se ulica u Beranama nazove po Mladiću.

Pročitajte još: