Bar, Crna Gora ribar mreža luka
Profimedia
Bar, Crna Gora ribar mreža luka

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Italijanska policija u avgustu ove godine objavila je snimak međunarodne akcije u kojoj je uhapšeno 11 Crnogoraca, kako se tada sumnjalo, pripadnika ozloglašenog "škaljarskog klana".

Vrednost droge koja je tada pronađena na brodu procenjena je na gotovo 200 miliona evra!

Italijanski mediji pišu da je brod sa drogom plovio pod zastavom Paname.

Uhapšeni Crnogorci su, sumnja se, hašiš ukrcali po dolasku u Maroko, a brod koji je za Libiju prevozio drogu zaustavljen je u italijanskim teritorijalnim vodama.

- Prvo su otkrivene dve tone hašiša, a daljim detaljnim pretresom broda koji je trajao nekoliko dana otkriveno je još 18 tona. Ukupno je zaplenjeno 20 tona hašiša - istakao je tada Enis Baković, šef sektora Kriminalističke policije.

U akciji zaplene rekordnih količina droge učestvovala je i crnogorska policija, koja je kolegama iz Italije dostavila potrebne informacije. Ipak, istraga je u rukama italijanskih istražitelja, koji detaljno ispituju put kojim su išli tovari hašiša, kao i po čijem nalogu i za koga, odnosno na koju destinaciju su bili upućeni.

Navedeno je da je hašiš bio sakriven u rezervoarima u kojima se nalazilo ukupno 400.000 litara goriva za brod.

Pročitajte još:

Istragu je vodila američka DEA. Oni su došli do saznanja da će tih dana italijanskim vodama proći brod sa drogom.

Sumnja da je upravo taj brod natovaren narkoticima pojavila se pošto su nadležne italijanske službe ustanovile da je na plovilu nekoliko puta bio ugašen identifikacioni sistem.

Inspektori italijanske policije odmah su dobili dojavu o tome i krenuli su u pretres. Na brodu je bio kapetan i deset članova posade iz Crne Gore.

Tokom prvog pregleda pronađene su dve tone hašiša. Nakon toga su usledile dodatne kontrole. U rezervoarima u kojima se nalazilo oko 400.000 litara dizel goriva pronađeno je 18 tona droge. Brod je plovio pod panamskom zastavom, a kontrolisan je u oblasti koja pripada Palermu.

Iz italijanske policije je saopšteno da je droga trebalo da bude prevezena u luku u Turskoj, te da je trebalo da ide preko Egipta.

Akciju su podržale i nadležne službe koje su helikopterima kontrolisale dešavanje na brodu.

Droga je bila upakovana u više od 650 pakovanja, a u pitanju je hašiš različitog kvaliteta.