Vladimir Putin
AP/Grigory Dukor
Vladimir Putin

AP/Grigory Dukor

Vladimir Putin, Foto: AP/Grigory Dukor

Ovo tvrdi američki analitičar Januš Bugajski, koji kaže da će posle izgubljenog referenduma o ulasku u NATO pakt Rusija potpuno staviti Makedoniju pod svoju kontrolu. Prema njegovim rečima, ako iz Brisela bude blokiran makedonski put ka Zapadu, Moskva će uložiti dodatnu energiju da udalji Skoplje od EU i NATO, baš kao što je učinila u RS i BiH, u kojoj su juče održani izbori.

Stoilković: Bedni pokušaj podvale

Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba, kaže da Bugajskom, kao šiptarskom lobisti, ne smeta mešanje albanskih zvaničnika u unutrašnje stvari Makedonije i transformacija ove države u dvonacionalnu i podeljenu zemlju na osnovu Tiranske platforme.
- Amerikanci izgubljenu bitku pokušavaju sada da preusmere na Srbiju, koja se držala poprilično uzdržano. Ono što je možda istinito u ovom pokušaju bedne podvale jeste činjenica da je Srbija najdirektnije zaslužna za formiranje makedonske države, jer Makedonaca nema nigde drugde osim tamo gde je bila takozvana "srpska okupacija"... - naglašava Stoilković.

Zapad zatvara vrata

Bugajski, koji u SAD važi za šiptarskog lobistu, kaže da je niska izlaznost na referendumu u Makedoniji dovela u pitanje sporazum sa Grčkom, ali i ulazak u NATO i EU.

Pročitajte još:

Komentarišući ove navode, penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je prosto neverovatno za šta sve u poslednje vreme NATO optužuje Rusiju.

- Posle svega, ni ova najnovija besmislena optužba me nimalo ne iznenađuje. Rezultat makedonskog referenduma jeste veliko iznenađenje za Zapad, jer je on računao da je posao u Makedoniji već uveliko završen... Sada planiraju da potpuno ignorišu volju makedonskog naroda, čime gaze elementarna pravila demokratije. Za to im je potrebno jako opravdanje. Tako će izmišljeni ruski uticaj i ruska opasnost po NATO pakt biti dovoljno jak povod za novo disciplinovanje Makedonaca koje sigurno predstoji. Veliko je pitanje da li će Makedonci uspeti da se otrgnu iz zapadnog zagrljaja u koji nisu ušli svojom voljom - upozorava Karan.

Ameri su besni

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da je Vašington nezadovoljan, jer uprkos ogromnom pritisku nije uspeo da ubedi Makedonce da izađu na referendum.

- Amerikanci traže krivca za neuspeli referendum u bilo kome drugom, ali ne u sebi. Ono što su pokušali da urade makedonski narod nije podržao, pa sada optužuju Rusiju za sopstveni neuspeh. Da Rusi imaju toliki uticaj, kao što oni tvrde, u Makedoniji verovatno nikad ne bi ni došle na vlast prozapadne snage. Rusija se nije mešala u izbore, već su Makedonci videli da taj put nije dobar. Zapad je dao javnu podršku referendumu i uložio velika sredstva, ali je izgubio i sada pokušava da prekroji volju građana - zaključuje Deđanski

 

Komentari (1)

Pera Detlic

08.10.2018 21:11

Ameri su besni..... imaju li oni napismeno da je svet njihov, dokle bre kauboji, zar hocete da vas nema zajedno sa nama.