HAOS U MAKEDONIJI Sukob demonstranata i policije u Skoplju (FOTO + VIDEO)

Demonstranti koji su u centru Skoplja protestovali protiv odluke predsednika države Đorđa Ivanova da abolira političare protiv kojih se vode sudski i istražni postupci porazbijali su večeras sve prozore na prostorijama Narodne kancelarije predsednika Makedonije, a potom i sukobili s policijom, koja je upotrebila suzavac. Više povređenih, 12 demonstranata privedeno.

Antivladini protesti u Skoplju
Antivladini protesti u Skoplju, Foto: Profimedia

Tokom protesta u Skoplju večeras je došlo do sukoba demonstranata i policije tokom kojih je povređeno više osoba, među kojima i jedan novinar i dva fotoreportera. Privedeno je 12 demonstranata, saopštila je policija.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sedištu vladajuće VMRO-DPMNE, zbog čega je policija upotrebila i suzavac.

Demonstranti su se u stampedu razbežali sa ulica makedonske prestonice.

Demonstranti na protestima koje podržava opozicija su na Kancelariju predsednika Makedonije bacali se jaja, limenke koka kole, plastične flaše i pirotehnička sredstva.

Ispred zgrade u kojoj se nalazi kancelarija bili su raspoređeni policajci.

Lider najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, koji je tu informaciju saznao tokom intervjua na Televiziji Telma, pozvao je demonstrante da mirno protestuju i da izbegavaju nasilje.

On je najavio da će se posle intervjua priključiti protestima koje je organizovala građanska platforma organizacija "Protestujem", kao i da će SDSM uskoro organizovati velike ulične proteste.

Ispred Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore okupilo se, prema slobodnoj proceni izveštača, nekoliko hiljada građana da bi podržali rad tog tužilaštva i protestovali zbog odluke Ivanova, koju smatraju nezakonitom.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

Antivladini protesti u Skoplju
Antivladini protesti u Skoplju, Foto: Profimedia

Tom abolicijom su najvećim delom daljeg postupka oslobođeni funkcioneri vlade i vladajuće VMRO DPMNE, protiv kojih je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istrage.

Demonstracije već drugi dan organizuju građanske organizacije koje pored ostavke Ivanova traže i odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, što traži i opozicija, ali i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti izbore.

Glavna parola građanske incijative "Protestujem" je "Ostavke odmah!", "Nema pravde, nema mira" (dok je Gruevski na vlasti).

Nekoliko stotina metara od sedišta Narodne kancelarije predsednika Makedonije okupile su se pristalice vladajuće VMRO DPMNE, koje ispred Skupštine Makedonije protestuju zbog toga što su abolirani lider SDSM Zoran Zaev i bivši šef kontraobaveštajne službe Zoran Veruševski, za koga smatraju da je Zaevu dostavio ilegalno snimane razgovore.

Prema nepotvrđenim informacijama reportera sa lica mesta, veliki broj autobusa se iz unutrašnjosti kreće ka Skoplju da bi podržali provladine proteste, čiji učesnici traže da lider opozicije Zoran Zaev odgovara pred sudom u slučajevima u kojima ga je predsednik države juče abolirao.

Političke tenzije u Makedoniji su veoma povišene protekla 24 časa, pa su u pitanje dovedeni i izbori zakazani za 5. jun, navode makedonski mediji.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi