DA LI JE DOVOLJNO ZA NORMALAN ŽIVOT? Prosečna decembarska neto zarada u Crnoj Gori 527 evra

Prosečna neto plata u Crnoj Gori iznosila je u decembru prošle godine 527 evra i bila je za 0,4 posto veća u odnosu na novembar, prema podacima statističkog zavoda Monstat.

evro, evri, novac
evro, evri, novac, Foto: Alo!/ Dejan Briza

U odnosu na decembar 2019, prosečna prošlomesečna neto zarada je porasla za 1,3 odsto.

Prosečna bruto zarada u Crnoj Gori je u decembru 2020. iznosila 786 evra.

Na nivou cele prošle godine, prosečna bruto zarada je bila 783 evra, dok je neto plata iznosila u proseku 524 evra, navodi se u saopštenju, prenosi portal bankar.me.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cene lani zabeležile pad od 0,3 odsto u odnosu na 2019. proizilazi da su realne zarade porasle za 2,1 odsto.

Rast prosečne decembarske neto plate na mesečnom nivou registrovan je u sektorima finansijske delatnosti i osiguranja za 3,5 odsto, građevinarstvo (3,1%), snabdevanje vodom, upravljanje otpadom (3,1%), ostale uslužne delatnosti (2,6%), trgovina na veliko i malo (2,1%), i snabdevanje električnom energijom (1,3%).

Rast je zabeležen i u sektorima prerađivačka industrija za 1,2 odsto, vađenje ruda i kamena (1,1%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,1%), umetnost, zabava i rekreacija (0,7%), informisanje i komunikacije (0,6%), stručne, naučne i tehničke delatnosti (0,4%), saobraćaj i skladištenje (0,4%), te usluge smeštaja i ishrane (0,3%).

Pad prosečne neto zarade u decembru u odnosu na prethodni mesec imali su zaposleni u sektoru nekretnina za dva odsto, u zdravstvu i socijalnoj zaštiti za 1,4 odsto, administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima za 1,2 odsto, obrazovanju za 0,4 procenta i državnoj upravi za 0,2 posto.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi