Milo Đukanović
AP/Risto Božović
Slava, žito, kolač

Shutterstock

Slava, žito, kolač, Foto: Shutterstock

Krsna slava, kao crkveno-narodni običaj i istinski porodični praznik, kod Srba se poštuje i obeležava svečano kao Božić i Vaskrs. Činjenica da najveći broj stanovnika pravoslavne veroispovesti slavi Đurđev-dan, Aranđelov-dan i Nikolj-dan nužno dovodi do smanjenog prisustva učenika nastavi tokom ta tri dana.

Ovo je bio znak za uzbunu režimskih medija u Crnoj Gori, koji su sa zabrinutošću konstatovali da učenici podgoričkih škola godinama unazad na dan većih slava ili ne pohađaju nastavu ili imaju takozvane skraćene časove. Pobjeda je čak ocenila da je „nastavni kalendar prilagođen crkvenom“.

Slava, crkva, vera, pravoslavlje

Alo!/Vladimir Marković

Slava, crkva, vera, pravoslavlje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Probleme ovakve prirode režimlije nemaju kada je reč o „obeležavanju“ Noći veštica, na pr.

Ako imamo u vidu da je svaka devijacija u prosveti i nastavno-obrazovnom planu naišla na svesrdnu podršku režimskih medija, ovakav njihov stav ne bi trebalo nikoga da začudi.

Ovo je samo još jedan izraz nemoći, novi poraz režimskih politika Mila Đukanovića u borbi sa narodnim pamćenjem i tradicijom.

Jer, kako piše portal in4s, slaveći "nekakve slave", narod ostaje blizak samom sebi i svojim korenima. A to se, svakako, ne sviđa onima koji decenijama govore o neophodnosti „raskida sa svojom prošlošću“, da bi  lakše nametnuli – ropsku budućnost.

Slava, žito, kolač

Shutterstock

Slava, žito, kolač, Foto: Shutterstock

 

Komentari (1)

flamantes

23.11.2019 11:11

Srbi nikad nijesu slavili Slavu, pa ne znaju ni danas to činiti.