Marijana Prpić
screenshoot/Youtube
Marijana Prpić

screenshoot/Youtube

Marijana Prpić, Foto: screenshoot/Youtube

Jedanaestogodišnja Lana Bendelja u ponedjeljak je preminula nakon što joj je sa samo deset godina dijagnostifikovan rak kostiju (osteosarkom). Njena majka, Marijana Prpić je prošle godine tvrdila kako je devojčici od hemoterapije loše, da joj lekari ništa ne objašnjavaju i da joj ne žele da daju nalaze kako bi Lanu mogla da leči u inostranstvu. Desetak dana nakon dijagnoze u apelima na društvenim mrežama majka je lažno tvrdila kako za dete u Hrvatskoj nema leka pa je odbijala saradnju s lekarima.

PROČITAJ JOŠ:

Ipak, lekari su iskoristili zakonsku mogućnost i nastavili lečenje devojčice hemoterapijom i sve prijavili Centru za socijalnu zaštitu. Direktor bolnice u Klaićevoj je rekao kako je celokupno lečenje pokriveno zdravstvenim osiguranjem, a i da nije bolnica bi pomogla. Iako nije bilo potrebe za skupljanjem donacija, u međuvremenu je Lanina majka prikupljala donacije za lečenje u Turskoj ili Nemačkoj, pozivajući preko Fejbuka na linč lekara, HZZO-a i bolnice.

“Mami je Lana bila izvor prihoda. To je ono najstrašnije u svemu. Malena devojčica je bila mami izvor prihoda jer ta žena ništa drugo ne spominje nego novac“, rekla je jedna anonimna prijateljica koja je pomagala Laninoj majci sve dok nije shvatila kako majka sve to radi samo zbog sebe.

Njen bivši partner i otac Lanine polusestre Ivica Seretinek nije želio imati posla s tim u trenutku kada je vidio koji novac majka koristi u kupovini. Prema njegovim tvrdnjama Lana je primila četiri ciklusa hemoterapije, nakon čega je otišla na operaciju u Nemačku. Trebala je primiti još četiri ciklusa hemoterapije, ali se rana na koljenu zakomplicirala, tako da je morala natrag za Nemačku. Nakon što je rana sanirana, trebala je tokom februara da prima hemoterapiju, ali to se nije dogodilo pa je Lanin otac alarmirao socijalne službe u Nemačkoj, a Centar za socijalnu zaštitu u Hrvatskoj podnio krivičnu prijavu.

Majka je branila ocu devojčice da dolazi, pa je pokrenuo sudski postupak u kojem je tražio samostalno donošenje odluka o lečenju. U presudi stoji da je majka iznajmila stan u Nemačkoj gdje je devojčica bila s njom od februara do aprila, bez da je uopšte posećivala lekara niti primala hemoterapiju.