Denis Kuljiš
Youtube printscreen
Denis Kuljiš

Youtube printscreen

Denis Kuljiš, Foto: Youtube printscreen

* Preminuo Denis Kuljiš, ugledni hrvatski novinar, urednik i publicista

* Objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini

* Objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče", a nedavno je u izašla i knjiga "Titova tajna imperija"

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog veka kada počinje sarađivati s Omladinskim nedeljnikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Pročitajte još:

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 8. decembra 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

Bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika nedeljnika Danas, a radio je i za Studio.

Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko preduzeće Media Press koje je učestvovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog političkog nedeljnika u Hrvatskoj, Globusa. Bio je prvi glavni urednik Globusa, ostavši na toj funkciji punih pet godina, a preduzeće koje je pokrenuo u međuvremenu je naraslo u Europapress Holding (EPH), najveće novinsko izdavačko preduzeće u Hrvatskoj, koja se danas zove Hanza media. U EPH Kuljiš je pokrenuo još i magazin Gloria kao i nedeljnik OK!.

Zagreb, Hrvatska

Profimedia

Zagreb, Hrvatska, Foto: Profimedia

Napustio je EPH i s ostalim deoničarima preduzeća Media Press pokrenuo nedeljnik Nacional koji je vodio dve godine. Njegov prvi samostalni projekat, dvonedeljnik Ultra, nije zaživeo, nakon čega je Kuljiš počeo sarađivati sa Slobodnom Dalmacijom pokrenuvši magazin Penthouse, a nedugo nakon toga vratio se u EPH na mesto savetnika Uprave. Uprkos visokoj funkciji, obavljao je i uredničke poslove, pa je svojevremeno bio zamenik glavnog urednika Globusa, glavni urednik Playboya, supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista... Učestvovao je i kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. Draga mu je bila i televizija te je 1990. pokrenuo prvi hrvatski politički talk show "Kult ličnosti", emitovan te godine na 23 nezavisne televizijske stanice.

Krajem 2012. bio je među pokretačima još jednog hrvatskog dnevnika "21. stoljeće", kojem je prva glavna urednica bila njegova supruga Nada Mirković. Dnevnik je ugašen nekoliko meseci kasnije zbog finansijskih problema. U poslednje vreme radove je objavljivao u obliku kolumni na portalu Dnevno, te na svom portalu Žurnalist, a drage su mu bile i društvene mreže.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

U Srbiju ponovo stiže PAKAO! Temperature vrtoglavo rastu, a onda nas čeka NOVI UŽAS!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.08.2019. 07:20 U Srbiji će danas biti sunčano i toplo, uz slab vetar promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od 9 do 17 stepeni, najviša dnevna od 29 do 32, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Leto, vrućina, sunce, Foto: Alo!/Vladimir Marković * U Srbiji će danas biti sunčano i toplo * Do 25.

Svaka njegova novinska pripovetka, crtica ili ozbiljna analiza vrvela je znanjem, erudicijom i neizmerno bogatim vokabularom kojim se isticao na hrvatskoj medijskoj sceni, a odlikovao se i hrabrošću da bez imalo ulepšavanja "u lice" izgovori sve što misli o onima o kojima je pisao, zbog čega su ga pratile i kontroverze. Na zadnjoj stranici Globusa godinama su izlazile njegove kolumne pod naslovom "1000 šema Denisa Kuljiša", uvek opremljene posebno produciranom satiričkom ilustracijom s Denisom u glavnoj ulozi.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, Denis se, kao neumorni skriboman, intenzivno bavio i publicistikom. Njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona Majmuni, gangsteri i heroji objavljena je u Zagrebu 2001., a godinu dana kasnije i u Beogradu. Knjigu Dva pamfleta protiv Tuđmana objavio je 2005., a iste godine iz tiska je izišao i nastavak "Majmuna, gangstera, i heroja", ovog puta s dodatnim opisima "geniji, lupeži i papci". Bile su to satirične, britke, neretko i vrlo brutalne biografije poznatijih Hrvata. Godinu kasnije objavio je djelo "Ad hominem".

Izletom u prozu smatrao je svoj politički roman Hrvatski bog Merkur, štampan u deset hiljada primeraka.

U saradnji sa istoričarem Williamom Klingerom 2013. objavio je knjigu "Tito: Neispričane priče", a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga "Titova tajna imperija".

Iza Denisa Kuljiša ostaju njegova supruga i dvoje dece.

Bonus video

Snimak autoputa Miloš Veliki dronom