SKANDAL U MAKEDONIJI: Preimenovali srpske svetitelje na freskama!

Kada su predstavnici srpskog kulturno-informativnog centra SPONA iz Skoplja došli u posetu Osogovskom manastiru, bili su neprijatno iznenađeni. Imena srpskih svetih kraljeva sa fresaka u ovom manastiru SPC u Severnoj Makedoniji izbrisana su, a freske su preimenovane, objavili su juče mediji.

Albanci, Severna Makedonija
Severna Makedonija, Foto: Shutterstock

Kralj Milutin, Stefan dečanski, Stefan Prvovenčani, knez Lazar, car Uroš tako su postali "Sv. car Vladimir Kijevski", "Sv. car Jovan Milostivi", "Sv. car Konstantin Veliki", "Sv. Nićifor Foka", "Sv. Konstantin Kavasila", "Arhiepiskop ohridski" i "Sv. car Justinijan Prvi".

Prema rečima Miloša Stojkovića iz SPONA, natpisi su ispisani nevešto i to je verovatno urađeno tokom ove godine.

- Ne samo da su na ovaj način oskrnavljene freske srpskih svetitelja, već je oskrnavljena i uspomena na njihovog autora, prvog makedonskog svetovnog slikara Dimitrija Andonova Papradiškog, koji ih je naslikao 1932/33, kao i na one koji su freske darovali manastiru - naveo je on dodajući:

- Prinuđeni smo da reagujemo kod institucija kako bi se ova stvar ispravila. Da vidimo ko je dozvolio da se tako nešto uradi, po kom rešenju. Po kom zakonu je neko mogao da preimenuje srpske vladare-svetitelje - navodi Stojković.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Boris
  05/12/2020 - 07:45
  Na ovo mora da reaguje i Vlada Srbije. To ne bi trebalo da prođe samo sa jednim člankom u novinama. To je vandalizam i to nijedna ozbiljna zemlja ne bi dozvolila .
 • Korisnik: Plava Ptica
  05/12/2020 - 07:38
  Pa,nije vam ovo CG!Kakvi srpski svetitelji?Makedonska crkva-OA je starija od srpske crkve nekoliko vekova!
  • Trig @Plava Ptica
   05/12/2020 - 11:17
   Koja makedonska crkva?O cemu ti blejis?
  • Plava Ptica @Plava Ptica
   05/12/2020 - 13:08
   Jurisdikcija ArhiEpiskopa Ohridskog dosezala sve do danasnje Sremske Mitrovice!Sve crkve na tom prostoru pripadale OA-veze nisu imale sa Srbijom!Uostalom vas kalogeros Sava se odmetnuo od OA!Nije lose,malo procitati,poznavati materiju,pa onda pisati komentare!
  • Vladimir @Plava Ptica
   05/12/2020 - 19:53
   Zašto onda imena i likovi srpskih kraljeva na freskama (koje je neko oslikao i stavio ta imena)? Što se do sada niko nije bunio? O kojoj Makedonskoj državi i crkvi je tačno reč?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi