Preimenovali srpske svetitelje na freskama!

Alo! | vesti 2020-12-04 22:12:14 2020-12-04 22:12:14

Kada su predstavnici srpskog kulturno-informativnog centra SPONA iz Skoplja došli u posetu Osogovskom manastiru, bili su neprijatno iznenađeni. Imena srpskih svetih kraljeva sa fresaka u ovom manastiru SPC u Severnoj Makedoniji izbrisana su, a freske su preimenovane, objavili su juče mediji.

Shutterstock

Kralj Milutin, Stefan dečanski, Stefan Prvovenčani, knez Lazar, car Uroš tako su postali "Sv. car Vladimir Kijevski", "Sv. car Jovan Milostivi", "Sv. car Konstantin Veliki", "Sv. Nićifor Foka", "Sv. Konstantin Kavasila", "Arhiepiskop ohridski" i "Sv. car Justinijan Prvi".

Prema rečima Miloša Stojkovića iz SPONA, natpisi su ispisani nevešto i to je verovatno urađeno tokom ove godine.

- Ne samo da su na ovaj način oskrnavljene freske srpskih svetitelja, već je oskrnavljena i uspomena na njihovog autora, prvog makedonskog svetovnog slikara Dimitrija Andonova Papradiškog, koji ih je naslikao 1932/33, kao i na one koji su freske darovali manastiru - naveo je on dodajući:

- Prinuđeni smo da reagujemo kod institucija kako bi se ova stvar ispravila. Da vidimo ko je dozvolio da se tako nešto uradi, po kom rešenju. Po kom zakonu je neko mogao da preimenuje srpske vladare-svetitelje - navodi Stojković.

Pročitajte još:

 

Expand player
Pogledajte više