Smiruje se kod Splita, na Mosoru još gori

Tanjug | vesti 2017-07-18 07:52:50 2017-07-18 07:52:50

Stanje u Splitu izazvano požarom je bolje, kanaderi su i dalje na terenu i natapaju rubne delove vatre, dok je požar na Mosoru i dalje aktivan, ali ne ugrožava ljude i objekte, izjavio je danas popodne za Hinu komandant Javne vatrogasne stanice Ivan Kovačević.

Profimedia

Prema Kovačevićevim rečima, vatrogasci trenutno koriste povoljne meteorološke uslove kako bi vazdušne snage sve do večeri što više natopile požar i tako ga u potpunosti stavili pod kontrolu.

"I dalje će se natapati požar na kome je 380 vatrogasaca sa 120 vozila, a u pomoć su nam stigle i brojne vatrogasne snage iz cele Hrvatske.

U ovim trenucima gori na Mosoru, ali nisu ugroženi ljudi i objekti. Sada smo usredsredjeni na to da se dobro i do kraja ugasi požar u okolini Splita da se vatra ponovno ne aktivira", rekao je Kovačević.

On je dodao da trenutno gori požar u Dugobabama i da za sada vatrorgasci drže vatru pod kontrolom.

Pored brojnih vatrogasaca, sezonaca, vojnika i građana, požare u Splitu i okolini od sinoć gase i pripadnici navijačke grupe Torcida, kojima bi danas trebalo da se pridruže navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka, prenosi Hina.

Ipak, vetar je prestao da duva, tako da bi u toku današnjeg dana požar mogao da bude stavljen pod kontrolu.

 

 

Kako se navodi, u požarima su izgorele brojne kuće, neke su nagorele, kao i privredni objekti i automobili, a deo stanovništva u toku noći dobrovoljno je napustio domove u ugroženim područjima.

 

Vatrogasci su u toku noći u Strožancu i Podstrani odbijali vatru od kuća, ali zbog vetra požar je zahvatio sve što se našlo na putu.
Nebo nad Splitom još uvek je sivo i nepregledno, a u vazduhu ima dosta pepela zbog čega je sve teže disati.

Autoput Zagreb-Split-Ploče u potpunosti je otvoren za sva vozila, ali zbog požara je zatvorena brza cesta Solin-Klis u oba smera, županijska cesta Žrnovnica - Srinjine i županijska cesta Mravinci - Žrnovnica.

Prema gruboj proceni, u požarima od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, a vatrogasci primili više od 5000 poziva uznemirenih građana.

Vulin ponudio pomoć

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kontaktirao je ministarstva odbrane svih susednih zemalja zahvaćenih katastrofalnim požarima i ponudio im svu neophodnu tehničku i materijalnu pomoć.

"Po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednika Republike Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin kontaktirao je ministarstva odbrane svih naših suseda zahvaćenih katastrofalnim požarima, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore kao i ministra policije Republike Srpske i ponudio svu neophodnu tehničku i materijalnu pomoć sa ciljem gašenja požara i sprečavanja većih posledica", ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane. Kako se napominje, Republika Srbija i njeni građani uvek će biti tu da pomognu kada je pomoć potrebna i da u teškim trenucima pokažu da se na njih može i treba osloniti.

 

Expand player
Pogledajte više