Popovići se odselili u Nemačku, danas ovako žive

DW | vesti 2018-01-29 08:26:56 2018-01-29 08:26:56

Porodica pre godinu dana napustila rodnu grudu i otišla u Nemačku!

Profimedia

Petočlana porodica iz Petrinje se pre godinu dana odselila u Nemačku, a kako kaže Marina Graho Popović (33), zbog te odluke se nisu pokajali. Ona za Dojče vele tvrdi da joj je sada žao što sa suprugom i troje dece nije i ranije otišla.

Mrina kaže da je suprug Ljubo najpre sam otišao u Minhen i zaposlio se kao automehaničar.

Kad je promenio poslodavca, dobio je i veću platu. U međuvremenu je naučio i jezik, a kasnije su mu se pridružili Marina i deca. Ona je inače po struci frizerka, ali je u Nemačkoj našla posao spremačice u jednoj porodici.

Kaže da je prednost što će na tom poslu biti uredno prijavljena i neće raditi na crno kao mnoge spremačice.

"Uskoro ću početi da radim pre podne, a uveče ću ići na kurs jezika. To će biti naporno: ujutro posao, popodne deca, uveče kursevi, ali to će tako biti samo nekih godinu, godinu i po dana. A onda se nadam poslu u struci", kaže Marina i dodaje da se u Nemačkoj lako može naći posao ako se zna jezik.

Marina na kursu neće naučiti samo jezik već i sve što je bitno za život u Nemačkoj - od politike, kulture i običaja. Marina i Ljubo kažu da im je najvažnije da je njihovoj deci dobro. Selidba je teško pala njihovoj ćerki Sari (12), ali ispostavilo se da je u školi ipak dobro prihvaćena.

Prilagodile su se i druge dve devojčice. Lara (9) sve bolje govori nemački, a Tea (7) takođe prati nastavu bez problema, piše Dojče vele.

Porodica kaže da od plate koju zarade u Nemačkoj mogu pristojno da žive. Čak su kupili i automobil na kredit, a prošlog leta su mogli i na more. Nedostaje im jedino porodica, a devojčicama najviše fali baka. Prijatelje su u novoj zemlji već stekli, pa se tako druže s hrvatskim porodicama, ali i s Nemcima, za koje Marina kaže da uopšte nisu hladni i zatvoreni kako se o njima priča.

Expand player
Pogledajte više