Poplava
screenshoot/Youtube
Poplava

screenshoot/Youtube

Poplava, Foto: screenshoot/Youtube

Urušen most u BiH

Poplava je urušila pomoćni most u blizini Bugojna. Lokalni mediji prenose kako se urušio pomoćni most na putnom pravcu Bugojno-Novi Travnik.

PROČITAJ JOŠ:

Portal Bugojno Danas javlja kako se zbog jakih padavina i rasta vodostaja Vrbasa urušio pomoćni most kod Vrbaskog mosta. Saobraćaj je prekinut i preusmeren na obilaznice.

Srušene i ugrožene kuće

Zbog pucanja nasipa i izlivanja reke Vrbas u jutarnjim satima je zatvoren put koji povezuje Novi Travnik i Bugojno, a nešto kasnije voda se izlila i na magistralni put koji povezuje Kiseljak i Busovaču pa je i tamo morao biti prekinut saobraćaj.

U opštini Gornji Vakuf-Uskoplje aktivirano je klizište na lokalitetu Ravan. Ugrožena su dva stambena objekta, a jedan stambeni objekt potpuno je srušen.

PREPORUČUJEMO:

Na saobraćajnici Borova Ravan zbog klizišta je došlo do kratkog prekida na lokalnoj saobraćajnici gde su pripadnici CZ-a Gornji Vakuf-Uskoplje mehanizacijom očistili put. Sada je prohodno.

Iz policije i uprave Civilne zaštite Federacije BiH potvrdili su kako su tokom dana primili veći broj poziva iz naselja uz rečne tokove kojima je zapretilo plavljenje.

Poplavljene kuće, rastu vodostaji reka

Uz županiju Središnju Bosnu, najteže je stanje u Zeničko-dobojskoj. Osim što je kod Gornjeg Vakufa pokrenuto klizište koje je ugrozilo nekoliko kuća, stanovnici naselja Bistričak u okolici Zenice odsečeni su od sveta zbog neprohodnog puta.

Nekoliko kuća poplavljeno je i u naselju Jezero u okolini Banje Luke.

Zabeležen je značajan rast vodostaja svih većih reka. Nivo vode Bosne kod Doboja povećan je 90 centimetara, dok je vodostaj Save prema merenjima u BiH veći za oko 30 centimetara, ali stanje se smatra redovnim i uz te vodotokove nisu proglašene mere obrane od poplava.

Poplave u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj se očekuju poplave.

Zoran Vakula upozorava na poplave zbog naglog topljenja snega usled ove nadprosečne temperature. Već danas poplave prete na jugu Slovenije, najbližem Gorskome kotaru i karlovačkom području. Tako su u mestu Kupa na reci Kupi već u subotu bile izvanredne mere obrane od poplava, a porast vodostaja merio se i na nekim drugim stanicama. Vakula smatra da će tako biti i tokom nedelje i ponedeljka, ne samo zbog dotoka iz Slovenije, nego i Bosne i Hercegovine.

Zbog obilne kiše koja je padala u subotu, vodostaji hrvatskih reka u nedelju su u naglom porastu, a na pojedinim mernim stanicama na Savi i Kupi proglašeno je pripremno stanje obrane od poplava.

Prelivanje nasipa

Nevreme koje je sinoć pogodilo Istru, pogotovo delove Labinštine gde je zabeleženo čak 105 mm kiše, uzrokovalo je nagli porast vodostaja reke Raše do 606 cm, što je u zoni vanrednog stanja.

PREPORUČUJEMO:

Veliki delovi poljoprivrednih površina raške doline su pod vodom, a na jednom delu došlo je i do prelivanja nasipa i pucanja. Radnici Vodoprivrede utvrđuju nasipe vrećama peska.

U Zagrebu je vodostaj Save u 24 sata porastao za gotovo pet metara i reka se izlila iz svog korita.

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je i u Karlovcu.

Zbog jakih padavina i topljenja snega dolazi do naglog porasta vodostaja reka i manjih vodotoka u većem delu Slovenije, uz mogućnost njihova izlivanja iz korita. Stručnjaci očekuju da bi upravo zbog vodnog vala iz Slovenije u narednim danima moglo biti dodatnih problema.

Upozorenje za poplave

Obilne kiše su od petka ujutro do subote ujutro pale u Gorskom kotaru. U Delnicama je palo 80 litara, u Crnom Lugu i Begovom razdolju čak 111 litara, a na riječkom području je od petka ujutro do subote uveče palo 80 litara kiše. Tu preti i najveća opasnost od bujičnih poplava.

Nevreme u Istri

Nevreme sa grmljavinom praćeno obilnom kišom i jakim vetrom zahvatilo je sinoć istočni deo Istre, naročito Labinštinu i Pulu, gde su vatrogasci morali u nekoliko navrata da intervenišu zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

Reka Mirna izašla iz svog korita

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, do 22 sata meteorološke stanice na jugu istarskog poluostrva zabeležile su obilnu količinu kiše, a na području rta Kamenjak u Premanturi zabeležen je 61 mm kiše, u Medulinu 55 mm, Pomeru 53 mm, a obilna kiša pada i u Puli gde je izmereno 47 mm kiše.

Na Labinštini su pale još obilnije količine tako da meteorološka postaja u Juranima beleži čak 105 mm kiše. Zbog kvara na trafostanici tokom večeri je deo opšine Svetvinčenat bio bez struje.

Najdulja istarska reka, Mirna, zbog obilne kiše se izlila iz svog korita.

Vakula najavljuje kako će se tokom današnjeg dana stanje poboljšavati i normalizirati. Na jugu će danas verovatno biti najkišovitije, u mnogim mestima u kratkom vremenu i uz više od 40 litara po metru kvadratnom, pri čemu su lokalno moguće i znatnije količine.