Hrvatska
Tanjug/Damir Senčar
Hrvatska

Tanjug/Damir Senčar

Hrvatska, Foto: Tanjug/Damir Senčar

U Hrvatskoj više od 100.000 fizičkih osoba poseduje oružje, a najveći broj ima pištolje, dok manji broj ima puške s glatkim ili užlijebljenim cevima, piše Slobodna Dalmacija. Među onima koji ima dozvolu za držanje i nošenje oružja ima dosta lovaca, ali i građana koji oružje imaju za samoobranu.

PROČITAJ JOŠ:

Ako osoba dokaže da je njena sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj meri da joj treba oružje, u zakonu stoji kako tada osoba ima opravdani razlog za nabavku oružja za samoobranu.

Druga dva razloga su sport i lov. Sportsko oružje ne sme se upotrebljavati izvan civilnih streljana ili drugih mesta određenih za vežbe gađanja. Lovačko oružje sme se koristiti u skladu sa zakonima o lovu te na streljanama ili drugim mestima određenima za vežbe gađanja.

PREPORUČUJEMO:

Za odobrenje je potrebno više uslova: da osoba ima najmanje 21 godinu, da je zdravstveno sposobna, da poznaje propise i vjštine uporebe oružja ili da ima lovački ispit.

Također, ne sme imati izrečenu zaštitnu meru zbog nasilja u porodici. Odobrenje neće dobiti oni koji prekomerno uživaju u alkoholu ili ako konzumiraju drogu. Sklonost agresivnom ponašanju i ekscesima je isto razlog za odbijanje zahteva.

Kada su svi uslovi zadovoljeni, nadležna policijska uprava izdaje odobrenje za nabavku oružja.

Komentari (1)

keja

02.04.2019 08:03

Hrvati znaju što je biti bez oružja...