Granični prelaz, carina
Tanjug/ Zoran Žestić
Granični prelaz, carina

Tanjug/ Zoran Žestić

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

On je pao zajedno s pomagačima Brankom L. (27) i Stjepanom F. (36), ali jedino je carinik i dalje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih dela.

Pokvareni carinik bio je mozak cele operacije u kojoj je samo on zaradio gotovo pola miliona kuna (oko 65.000 evra). On i pomagači pronalazili su račune za različitu robu kupljenu u Zagrebu i fiktivne kupce iz susednih zemalja, BiH i Srbije.

Carinik je račune i dokumentaciju overavao lažnim žigovima, pa je ispadalo da je ta roba izašla iz Hrvatske te su kupci na nju ostvarivali pravo na povraćaj pdv-a. No, ta roba nikad nije napustila područje Zagreba.

Prikupljali su i koristili račune za nameštaj, belu tehniku, autodelove, skupu odeću, građevinski i tehnički materijal. Trajalo je to četiri godine, sve dok policija u novembru prošle godine, rano ujutro, nije banula u carinikovu kuću s nalogom za pretres.

Tamo su imali šta da vide. Pronađen je veći broj carinskih pečata, zahteva za povraćaj pdv-a kod raznih firmi s računima koji su bili naslovljeni na veći broj kupaca. Tu je bila i beležnica s popisom ličnih imena većeg broja osoba s prebivalištem u BiH i Srbiji te brojevima njihovih pasoša.

“Pretragom doma Mire K. pronađena je i veća količina gotovog novca, i to 110.000 kuna, 17.034 eura, 990 švicarskih franaka i 500 konvertibilnih maraka”, navodi se u optužnici koja je ovih dana podignuta protiv carinika.

Uvidom u službene evidencije MUP-a utvrđeno je kako oko 20 osoba kojima je isplaćen povraćaj pdv-a “u dane navedene u overama računa i obrazaca za povraćaj pdv-a nisu prelazile granicu, sledom čega ni roba naznačena na tim računima i zahtevima nije napustila teritoriju Hrvatske”.

Tužitelji za carinika traže tri godine bezuslovnog zatvora i oduzimanje gotovo pola miliona kuna nepripadne imovinske koristi, a za pomagače uslovne presude.

Miro je, inače, zagrebački carinik na radu u područnom uredu blizu granice s BiH. Otac je troje dece, dosad neosuđivan i s platom od 7.000 kuna neto.

Pročitajte: