policija rotacija
Profimedia
policija rotacija

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Kako se navodi na meti istrage je između 10 i 20 ljudi, javili su hrvatski mediji.

Tri kombija i nekoliko automobila stigla su pred Kulmerove dvore nešto pre 06:00 časova jutros, dok je oko sat vremena kasnije nekoliko kombija ušlo na posed Todorićevih. Nekoliko čuvara ostalo je pred kapijom poseda, a u međuvrmenu je stiglo i još jedno vozilo.

Kako navodi regionalna televizija "N1" nije poznato ko je od porodice Todorić u Kulmerovim dvorima.

Prema njihovim pretpostavkama unutra nije ni bivši vlasnik kompanije "Agrokor" Ivica Todorić, ni njegova porodica.

Mediji: Privedeni saradnici Todorića

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije danas komentarisao policijski pretres sambenih i poslovnih objekata Agrokora. Plenković je jutros došao u vladu, ali nije želeo da komentariše istragu. Prema pisanju hrvatskih medija, privedena je i Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora i desna ruka Ivice Todorića. Policija je i u kući Mislava Galića, bivšeg izvršnog potpredsednika koncerna za poslovnu grupu Hrana, objavio je portal 24sata.hr. A priveden je Tomislav Lučić, bivši član Nadzornog odbora Agrokora. Policija u zajedničkoj akciji sa Tužilaštvom i drugim nadležnim organima pretresa poslovne i stambene objekte bivših funkcionera Agrokora.

Advokati Ivice Todorića su se pojavili na licu mesta, čak iako njihov klijent nije tu.

Kako navodi "N1", Todorić bi mogao da se nalazi u Londonu ili Beogradu.

Povodom akcije, hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je reklo da se ona sprovodi u tajnsoti i da zbog toga nisu u mogućnosti da daju više informacija. 

Tužilaštvo je saopštilo da je reč o kriminalističkoj istrazi zbog sumnje u počinjena krivična dela.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je ovo postupanje nastavak višemesečnih istraga na osnovu proverenih i, kako se tvrdi, potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvata složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Državno tužilaštvo Hrvatske dobilo je nalog za pretres i privođenje 15 osoba u vezi sa slučajem "Agrokor", a do sada je privedeno tek nekoliko.

Oglasio se i Todorić

Tri sata nakon pokretanja velike policijske akcije protiv bivših članova uprave Agrokora, Todorić poručuje da u Agrokoru institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva krivična dela, te da je je to pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već doneo presudu.

"Pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uveravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan evro otuđenog i proneverenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Reč je o političkom procesu. Nisam spreman da gledam i čekam da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti", naveo je Todorić na svom blogu.

Najavio je da sa svojim hrvatskim i medđunarodnim pravnim timom sprema obranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u suvremenoj Evropi.

To će, kaže, učiniti u narednih nekoliko dana, jer su mi teško povređena ljudska prava.

"Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskom istražnoj komisji ili njegovim predstavnicima ako ga, kako je verovatno dogovoreno na subotnjem sastanku u vladi, naprasno ukinu kako bi se prikrio kriminal i sakrila istina",naveo je Todorić.

Todorić najavljuje da će se svojim javnim delovanjem i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protivustavne radnje i premijera Andreja Plenkovića, ministara Božinovića i Dalić koji obilato politički sponzorišu Antu Ramljaka i društvo iz Agrokora, a koji Hrvatskoj nanose nesagledive političke, privredne i finansijske štete.