Pešački prelaz
Profimedia
Pešački prelaz

Profimedia

Ilustracija Foto: Profimedia

Hrvatska novinarka koja trenutno boravi u Londonu šokirala se novim dečijim trendom koji je sve prisutniji na zagrebačkim ulicama. Naime, u pitanju je "igra" u kojoj se klinci bacaju pod automobile zbog lajkova! 

 

PROČITAJTE JOŠ: 

 

Prenosimo vam njenu priču u celosti. 

"Srdačan pozdrav iz Londona! U vazduhu je dvadesetak stepeni i nema oblaka, što je vrlo netipično za London i ovo doba godine, ali Bože moj, ne mora sve uvek bit po volji. Ovo mi je treći put da sam ovde, a svaki put kad dođem, prvo skoro podletim pod auto jer zaboravim da se vozi s druge strane.

Srećom, na podu piše “look left” (pogledaj levo) i “look right” (pogledaj desno), pa nekako ipak ostanem živa. To je jedna od prvih stvari koje me je mama učila kad sam bila mala. “Kad ideš preko ulice, gledaj levo i desno.”

Ovo će biti priča o dečaku kojeg je moja drugarica prošle nedelje skoro udarila autom na pešačkom prelazu. Vraćala se kući i prolazila je jednom poprilično prometnom zagrebačkom ulicom. Nije vozila brzo, oko 50, bilo je 19 časova.

Zagreb, Hrvatska

Profimedia.rs

Zagreb, Hrvatska, Foto: Profimedia.rs

Mrak je već odavno upalio uličnu rasvetu i svetla na autima, što je za mene 1995. značilo da sam već trebala da krenem kući. Na raskršću ulice kojom je vozila postavljena je velika zebra. Nema semafora, pa sve ostaje na civilizovanom ponašanju pešaka i vozača.

Na rubu pločnika stoji grupica dece, imaju oko 12 godina. Klinci na pešačkom prelazu izgledaju kao da žele da pređu ulicu, zbog čega automobil koji im se približava smanjuje brzinu.

Ali ništa se ne događa, deca ne prelaze ulicu. Prolazi još jedan auto, ali i njegovo usporavanje ignorišu. Drugarica iz daljine promatra situaciju i vozi prema raskrsnici. Usporila je, naravno, ali klinci se pomeraju od pešačkog prelaza, pa izgleda kao da su odlučili da krenu u drugom smeru.

Pešački prelaz

Profimedia

Pešački prelaz, Foto: Profimedia

Jedan od njih ostaje malo bliže uz rub, ali čini se kao da i on polako planira da se pridruži ostatku ekipa koja se odmiče. Drugarica svejedno uspori, ali sve ukazuje na to da klinac neće da pređe ulicu.

Dok se približavala pešačkom prelazu, dečak se zaleteo sa trotoara, skočio na zebru i počeo da trči prema njenom automobilu!

Stanite i zamislite to na sekundu.

Voziš gradom i neko krene da trči prema tvom automobilu. I to dečak koji još verojatno nije mutirao. Ona se uplaši, krene da koči i naglo skreće ulevo da ga izbegne. Mali kreće da beži nazad prema trotoaru na kom mu stoji ekipica koja urla od smeha.

Jedan od njih snima. Zamislite da ga je udarila. Zamislite naslove u novinama.

“Devojka (30) na zebri pokosila nedužno dete (12)”

Zamislite da je popila jedan mali džin tonik.

“Devojka pod uticajem alkohola pregazila učenika 6. razreda.”

Zamislite da je umro.

“Devojka (30) UBILA dete pred očima šokiranih prijatelja.”

Zamislite količinu mržnje koju biste osećali prema njoj iako se mali zatrčao prema njenom automobilu.

Pešački prelaz

Profimedia

Pešački prelaz, Foto: Profimedia

A to je samo jedna verzija onoga što se moglo dogoditi. Mogla se zakucati u auto iz suprotnog smera, u majku s kolicim, u stub! 

Srećom, “samo” je doživjela veliki šok zbog kojeg se tresla još sledećih nekoliko sati. Ovo je priča o novoj igri koja vlada među klincima.

Debili na Jutjubu snimaju debilne videe čiji ishod vrlo lako može bit smrt, klinci to gledaju i u njima vide bogove, pa umesto leksikona razmjenjuju videe kako su i sami to napravili.

Cilj nije snimiti vlastitu smrt, cilj je preplašiti vozača i naterat ga da zakoči ili naglo skrene, što je onda zabavni video materijal za gledanje na velikom odmoru. Zbog lajkova.

To su igre koje igraju današnji klinci.