Podignuta optužnica protiv profesora Đukića koji je tražio od studentkinje da mu kupi telefon da bi položila ispit

Đukić se tereti da je od 2016. do 2018. godine više puta uzeo novac da bi studenti položili ispit

Dolari Pozajmica Mito Korupcija Plaćanje
 Foto: Shutterstock

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv profesora Veljka Đukića, kojom se tereti da je na privatnom fakultetu "Aperion" tražio mito da bi studentkinja položila ispit.

Jedan od navoda optužnice je i da je za „sedmicu“ od jedne studentkinje uzeo mobilni telefon „Samsung“.

Također, Đukić se tereti da je od 2016. do 2018. godine više puta uzeo novac da bi studenti položili ispit.

On je u aprilu 2016. godine zahtevao, a zatim uzeo mobilni, vredan oko 150 evra od studentkinje, da bi joj omogućio da položi ispit bez prethodne provere znanja.

- To je i učinio upisivanjem ocene sedam u prijavu o polaganju ispita, u zapisnik s polaganja ispita i u indeks studentkinjama 13. aprila 2016. godine, iako studentkinje nisu ispunile uslove za dobijanje tih ocena, jer nisu prethodno pristupile polaganju ispita radi provere znanja - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Đukić, takođe u aprilu 2016. godine, zahtevao od studenta da plati 100 evra za ispit.

- Optužen je da se nakon održavanja usmenog dela ispita, koji student nije položio, na hodniku fakulteta obratio studentu pitanjem: „Zašto nisi naučio opet?“, na šta mu je student odgovorio da ima mnogo obaveza, te da mu je bitno da reši nastavni predmet, nakon čega ga je profesor Veljko Đukić prekinuo i upitao: „Da li bi mogao nešto', gestikulirajući pri tome rukama na novac", navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je potom student rekao da može, te su potom razmenili brojeve telefona.

- Prema prethodnom dogovoru, sastali su se na parkingu fakulteta gde je student predao profesoru Veljku Đukiću 100 evra, koji mu je pritom rekao da ništa ne brine i da je sve gotovo, te je nakon nekoliko sati nazvao studenta na telefon i saopštio mu da je položio ispit, da može doći na upis ocene, što je potom i učinjeno - stoji u optužnici.

Đukića terete i da je 8. septembra 2018. godine zahtevao od jedne studentkinje da mu da novac kako bi položila dva ispita.

-Naime, nakon što ona nije položila te ispite, na njeno pitanje šta treba da uradi kako bi ih položila, odgovorio je: "Znate Vi po čemu sam ja poznat", a potom trljajući prste gestikulisao da se radi o novcu, te joj je usmeno saopštio da je potrebno da mu da 200 evra po ispitu, a što studentkinja nije prihvatila - piše u optužnici.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi