Amfilohije
EPA
Amfilohije

EPA

Amfilohije, Foto: EPA

Mitropolit se ranije danas odazvao pozivu podgoričke policije, zbog litija koje su sinoć održane u glavnom gradu Crne Gore.

Krivičnu prijavu protiv njega podneo je tužilac Nikola Boričić, a branioci mitropolita advokati Božo Milonjić i Dragan Šoć kazali su da je prijava neodrživa i da u postupanju mitropolita nema elemenata krivicnog dela, prenose podgoričke Vijesti.

PROČITAJ JOŠ:

U crnogorskoj policiji kažu da je protiv Amfilohija podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti tako što je organizovao "javno okupljanje u pokretu, kojem je, prema procenama policije, prisustvovalo oko 8.000 građana".

Policija navodi da je to suprotno odluci Ministarstva zdravlja o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima.

Ističu da je protiv Amfilohija podneta i prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

Dok je mitropolit Amfilohije bio na saslušanju ispred zgrade podgoričke policije okupilo se u znak podrške dvadesetak sveštenika i monahinja, kao i nekoliko građana.

Policija je sveštenike i okupljene građane upozorila da moraju se raziđu, jer javno okupljanje nije prijavljeno i ne može mu prisustvovati više od 20 osoba.

Nakon skandiranja "Pustite vladiku" iz zgrade CB-a izašao je jedan od pravnih zastupnika mitropolita advokat Božo Milonjić, koji je okupljenima preneo poruku Amfilohija da poštuju naredbu policije, naprave distancu i ne skandiraju.

Sveštenstvo i okupljeni građani razdvojili su se u manje grupe.

Iz Mitropolije je Vijestima rečeno da je Amfilohije dao izjavu i da se čeka izjašnjenje tužioca.

Amfilohiju je jutros u Cetinjskom manastiru uručen poziv u kome je pisalo da je potrebno da se od njega prikupe informacije u svojstvu građanina.