Zaprašivanje u Hrvatskoj
Printscreen
Zaprašivanje u Hrvatskoj

Printscreen

Zaprašivanje u Hrvatskoj, Foto: Printscreen

Sreda je označena kao dan kada će početi zaprašivanje komaraca avionom u Osječko-baranskoj opštini. Rezultat je dogovora Osječko-baranjske opštine, Zavoda za javno zdravstvo i kompanije "Air Tractor" koja je angažovana za taj posao.

Novac je, podsetimo, osigurala Vlada nakon zahteva Opštine i Grada Osjeka da se pomogne gradovima i opštinama u rešavanju nezapamćene invazije odraslih komaraca u tom delu istočne Hrvatske.

Hrvatska policija

Profimedia

O tome kakva je situacija najbolje svedoče brojke. Prema rečima dr. Darija Brdarića iz ZZJZ-a, reč je o rekordnoj godini.

- Na svim mernim mestima imamo enormno povećanje broja odraslih komaraca ulovljenih u naše klopke tokom 12 sati.

Primera radi, na mernom mestu Halaševo reč je o 40.290 jedinki, a najviše što je ikada izmereno pre ove situacije bilo je malo više od 20 hiljada. Zato smo izdali preporuku za aviotretman komaraca - rekao je dr. Brdarić. 

Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Kad je reč o gradu Osjeku, odnosno prigradskim naseljima, najviše je komaraca izmereno u Višnjevcu, više od 11 hiljada.

- Svi papiri su pripremljeni, dobili smo saglasnosti i dozvole, pa osigurali preduzeće "Air Tractor" koja će tretirati avionima od srede kada počinjemo s najugroženijim delovima opštine, a sve prema rezultatima ZZJZ-a o tome gde je najveća koncentracija komaraca. Gradonačelnici i načelnici imaju obavezu paralelno sa avionima da organizuju tretiranje sa zemlje, jer avioni mogu nadletati delove i do 300 metara ulaziti u naseljeno područje, ali ne smeju leteti iznad naseljenih mesta. Zato je važno da se u urbanim delovima tretira sa tla - rekao je predsednik opštine Ivan Anušić koji očekuje saradnju svih gradova i opština.

- Gradonačelnici i načelnici za to imaju zakonsku obavezu i ja očekujem da sarađuju, ali ih ne mogu naterati. Ako neko od njih to ne želi, to je njihova odluka - rekao je Anušić i dodao da će se aviotretiranje vršiti dok se problem ne reši. Ponovio je kako će se u predstojećem razdoblju početi i finansirati i osnivanje Javne ustanove za borbu protiv komaraca. - Tu moramo prvo rešiti pravnu osnovu u okvirima zakona. To bi bila ustanova koja bi sa ZZJZ-om koordinirala kompletni rad počevši s monitoringom i preventivom, edukacijom građana pa preko larvicidnog tretiranja i konačno adulticidnog ako bude trebalo.

Naravno da bi novac za to trebalo osigurati gradovi i opštine. Znam da neki imaju više problema sa komarcima na svom području, a neki manje, ali kada posao jednom krene koordinirano, planski, strateški i kontinuirano, onda se novac potreban za taj posao s vremenom smanjuje. Zato moramo krenuti u to, ali svi zajedno pa, primera radi, ni Opštinu Bilje, na čijem se području nalazi Kopački rit, to neće koštati tri miliona kuna, nego manje. Uključiće se i Županija, a razgovaraćemo i sa nadležnim ministarstvima jer komarci nisu sporadičan problem - istaknuo je Anušić.

Napomenuo je kako Osječko-baranjska opština kao jedinica regionalne samouprave sa tretmanom komaraca nema ništa jer je to obveza i posao gradova i opština, ali su zbog alarmantne situacije odlučili reagovati i preuzeti na sebe koordinaciju tog posla. Dodao je kako su "neki gradovi i opštine odradili larvicidni tretman, ali vrlo malo. Većina ih to ne radi. Propustilo se larvicidno tretiranje komaraca ove godine." Zlatko Pinjuh, načelnik opštine Čeminac.

Pročitajte još: