rat, Putin, ruska vojska
Shutterstock
rat, Putin, ruska vojska

Shutterstock

rat, Putin, ruska vojska, Foto: Shutterstock

* Nakon odluke SAD da napuste NATO pakt usledili bi sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana

* Tramp bi svoju odluku pravdao izjavom da je NATO zastareo

* Nakon toga počinju da se šire protesti po državi. Premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva EU i NATO da intervenišu. 

Ovaj veliki globalni sukob, koji može da preraste i u treći svetski rat, počeće 2021. godine u Crnoj Gori, prognoziraju američki i evropski stručnjaci.

Objavljeni zvanični podaci! Izgubili ogroman broj stanovnika, nije otišao samo onaj koji nije mogao!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 16.10.2019. 23:22 Hrvatska, posle Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji, pokazuje najnoviji izveštaj Svetske banke pod nazivom "Migracije i odliv mozgova u Evropi i srednjoj Aziji". Zagreb, Foto: Youtube/Printscreen U izveštaju se navodi da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u toj zemlji sada živi izvan nje.

Neposredan povod za ovaj sukob biće odluka predsednika SAD Donalda Trampa da napusti NATO pakt i pokušaj Rusije da preuzme kontrolu nad Balkanom. Stratezi iz Vašingtona ističu da bi se američka vojska u tom slučaju povukla iz Evrope, ostavljajući svoje snage samo u većim bazama, posle čega bi članice EU trebalo da naprave 'evropsku vojsku'.

Kidnapovanje premijera

U analizi 'Evropska bezbednost u krizi', koju su radili ekspertska grupa 'Korber polisi gejms' i Međunarodni institut za strategijske studije, navodi se da bi tenzije mogle da počnu nekoliko meseci posle Trampovog reizbora.

"Nakon odluke SAD da napuste NATO pakt usledili bi sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana koja je članica NATO, a koje bi započeli akcijom proruskih snaga, nasilnim preuzimanjem vlasti i kidnapovanjem premijera. Naoružana grupa, potpomognuta proruskim opozicionim partijama, okupiraće parlament, tražiti napuštanje NATO i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi. Premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva EU i NATO da intervenišu. Desetine oficira ruske obaveštajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da podrže proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi...", prognozira se u analizi koju je preneo 'Sputnjik'.

Stručnjaci, nadalje, ukazuju na to da bi Tramp svoju odluku pravdao izjavom da je NATO zastareo.

Pročitajte još:

"Američko Ministarstvo odbrane i vrhovni komandant za Evropu potvrdili bi da će biti povučene američke vojne snage, uključujući i odbrambeni sistem za zaštitu od napada nuklearnim projektilima. Ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio bi to kako bi uspostavio sistem 'jednake i nedeljive sigurnosti na kontinentu' i predložio bi novi evropski sigurnosni ugovor. Američke snage bi nakon novembra 2021. u Evropi bile prisutne samo u važnim vojnim bazama, kao što je 'Ramštajn' u Nemačkoj. Evropske članice NATO nakon toga najavljuju samit u Brižu, na kome bi razmotrile mogućnost stvaranja nove evropske sigurnosti i odbrane", piše u studiji na kojoj su radili eksperti iz SAD, Francuske, Nemačke, Poljske i Velike Britanije.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da američki stratezi uviđaju da je bila velika greška što NATO nisu ukinuli odmah nakon raspada Varšavskog pakta kako su obećali.

- Agresivnim nastupom naterali su Rusiju da se bolje naoruža. U trku se uključila i Kina jer se i ona osetila ugroženom. Na pomolu su vojna povezivanja, posebno Rusije i Kine prema NATO. Ovaj scenario predstavlja dezinformaciju koja treba da uplaši članice EU kako bi povećale novac koji uplaćuju za NATO. Scenario je loš jer aludira na Crnu Goru, koja nema strateški značaj da bi inicirala sukob sila - zaključuje Karan.

Bonus video: Anketa: Šta građani misle o protestu taksista

 

Komentari (4)

dragan

17.10.2019 11:59

E sad ce nam biti lakse! Ko jos da brine o standardu?!!!

neko

17.10.2019 13:53

dobar scenario za film,samo nepise kako ce se zvati film?

sara

17.10.2019 14:29

Pošto amerikanci unapred znaju šta će se dogoditi, to znači da će oni biti i izazivači rata, kao što su i do dan danas radili i rade u svetu!!!.

komsijadjole@gmail.com

17.10.2019 17:44

treceg svetskog rata nece biti,moja vremenska prognoza,