Andrej Plenković
EPA/Patrick Seeger
Andrej Plenković

EPA/Patrick Seeger

Andrej Plenković, Foto: EPA/Patrick Seeger

Pročitajte još:

 

Sa druge strane Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, smatra da bi Plenković i Hrvatska trebalo da budu zahvalni Srbiji zbog tog “klevetanja”.

- Plenković bi trebalo da bude zahvalan Srbiji, koja ima moralnu i svaku drugu obavezu da ukaže na kršenje osnovnih temelja ljudskih prava i povampirenje i rehabilitaciju fašizma, odnosno ustaštva u Hrvatskoj. Srbija uvek u međunarodnoj zajednici ističe sistemsko kršenje ljudskih prava ne samo Srba koji su preostali u toj državi i trpe stalan govor nasilja i mržnje, nego i kod više od 200.000 onih koji su proterani. U pitanju su zaista kršenja osnovnih civilizacijskih normi i Hrvatska bi trebalo da bude zahvalna Srbiji što joj ukazuje na to - rekao je Linta za ”Alo!”.

 

Inače, Plenković je tokom svog govora u Saboru prokomentarisao i opšte izbore u BiH, izjavivši da je na njima po treći put dezavuisan smisao Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Orkestriranim delovanjem izigrana je stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH, kojem su u nedelju Bošnjaci izabrali nominalnog predstavnika u Predsedništvu, uprkos plebiscitarnoj podršci Hrvata Draganu Čoviću. To što se dogodilo loše je za stabilnost BiH i nepotrebno antagonizuje Hrvate i Bošnjake - smatra Plenković.