SRAM GA BILO! Plenković pljuje Srbiju, a zbog ovoga bi trebalo da nam bude zahvalan!

Premijer Hrvatske ponovo napao Srbiju!

Andrej Plenković
Andrej Plenković, Foto: EPA/Patrick Seeger

Premijer Hrvatske Andrej Plenković optužio je Srbiju da kleveta Hrvatsku u međunarodnoj zajednici. Plenković je, podnoseći u Saboru izveštaj o radu vlade, imao zamerke skoro svakoj bivšoj jugoslovenskoj republici, a posebno se osvrnuo na Srbiju. On je rekao da su odnosi dve države opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostaljenja i "agresije", već i retorikom kojom se o Hrvatskoj loše govori u međunarodnoj zajednici, dodavši da Zagreb na takve priče “odlučno odgovara”.

 

Sa druge strane Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, smatra da bi Plenković i Hrvatska trebalo da budu zahvalni Srbiji zbog tog “klevetanja”.

- Plenković bi trebalo da bude zahvalan Srbiji, koja ima moralnu i svaku drugu obavezu da ukaže na kršenje osnovnih temelja ljudskih prava i povampirenje i rehabilitaciju fašizma, odnosno ustaštva u Hrvatskoj. Srbija uvek u međunarodnoj zajednici ističe sistemsko kršenje ljudskih prava ne samo Srba koji su preostali u toj državi i trpe stalan govor nasilja i mržnje, nego i kod više od 200.000 onih koji su proterani. U pitanju su zaista kršenja osnovnih civilizacijskih normi i Hrvatska bi trebalo da bude zahvalna Srbiji što joj ukazuje na to - rekao je Linta za ”Alo!”.

 

Inače, Plenković je tokom svog govora u Saboru prokomentarisao i opšte izbore u BiH, izjavivši da je na njima po treći put dezavuisan smisao Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Orkestriranim delovanjem izigrana je stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH, kojem su u nedelju Bošnjaci izabrali nominalnog predstavnika u Predsedništvu, uprkos plebiscitarnoj podršci Hrvata Draganu Čoviću. To što se dogodilo loše je za stabilnost BiH i nepotrebno antagonizuje Hrvate i Bošnjake - smatra Plenković.

 

Pratite nas na InstagramuFejsbuku

 

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi