HRVAT SLAVIO MLADIĆA I KARADŽIĆA! Plenković besni, ambasador Zagreba u BiH im lupio šamarčinu koju će pamtiti!

Ivan del Vekio, hrvatski ambasador u BiH, bio je u sredu uveče na proslavi dana Republike Srpske, što je iznerviralo rukovodstvo Hrvatske.

Andrej Plenković
Andrej Plenković, Foto: Profimedia

Premijer Hrvatske Andrej Plenković zatražio je od ministarke spoljnih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić, da pozove veleposlanika Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na konsultacije. Razlog je njegov jučerašnji odlazak na svečanost kod Dodika, pišu tamošnji mediji.

U Vladi i ministarstvu kažu da nisu bili upoznati s odlaskom veleposlanika Del Vekija u Banja Luku na prijem povodom dana Republike Srpske.

- Detaljno će se ispitati kako je do toga došlo - saopštili su.

Ministarstvo je oštro osudilo odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, kojeg su u Hrvatskoj osudili da je počinip ratni zločin na području Šibenika 1991. godine.

U sredu, na svečanom prijemu u Banja Luci povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, s Miloradom Dodikom susreo se i hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vekio.

Osim njega, u Banja Luci bio je i HDZ-ov Dragan Čović, zatim Vjekoslav Bevanda, dopredsjednik HDZ-a BiH i još neki istaknuti članovi HDZ-a BiH.

Samo nekoliko sati pre svečanosti predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala Slavka Lisicu, nekadašnjeg oficira JNA, zbog čega su Hrvati počeli da urlaju i protestuju.

- Zgrožen sam prisustvom ambasadora RH Del Vekia na proslavi neustavnog "Dana RS", kao jedinog diplomate iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamernom činu koji ne ostavlja prostor za polemisanje. Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i saradnje - poručio je Denis Zvizdić, predsednik Vijeća ministara BiH.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi