Kokain je velike čistoće i spakovan u cigle
AP,Fernando Antonio
Kokain je velike čistoće i spakovan u cigle

AP,Fernando Antonio

Kokain, Foto: AP,Fernando Antonio

Kompletna posada broda je bila iz Crne Gore, iako je brod "Carlotta" plovio pod liberijskom zastavom.

PROČITAJ JOŠ:

Kapetan broda je saslušan kao svedok, ali niko od članova posade nije zadržan.

U jednom od kontejnera koji je prevozio brod "Carlotta", nalazilo se 1.851 paketa alkaloida kokaina ukupne težine 2.202 kilograma.

Peruanske vlasti su pregledale rendgenske snimke 21 kontejnera za koje se sumnjalo da sadrže drogu.

Policijsku operaciju je sprovela Direkcija Andidrogas (Dirandro) Nacionalne policije Perua (PNP) uz podršku Korporativnog pokrajinskog tužilaštva specijalizovanog za krivična dela ilegalne trgovine drogom i Nacionalni nadzor carinske i poreske uprave.

PREPORUČUJEMO:

Intervencija je omogućena zahvaljujući koordinaciji sa Specijalnim odjeljenjem za krijumčarenje narkotika pomorske policije Čilea, koji je obezbedio logističke podatke za kontejnere unutar broda čija je ruta bila Čile - Callao - Panama - Belgija.

Kalao je takođe glavna izvozna luka za lekove proizvedene u Peruu, drugom svetskom proizvođaču kokaina, odmah iza Kolumbije.

Poznata praksa kod švercera narkotika, kako navode lokalni mediji, je da među lekovima koji se nalaze u kontejneru smeste drogu. Zaposleni u lukama koji sarađuju sa trgovcima drogom, odpečate kontejnere, stave drogu, da bi onda ponovo zapečatili vrata.

Pored Belgije, Španija je još jedna od najčešćih destinacija za isporuke kokaina koji, kada stigne u Evropu, dostiže cenu i do 50.000 ili 60.000 evra po kilogramu.