zaplena, kokain
Printskrin
zaplena, kokain

Printskrin

zaplena, kokain, Foto: Printskrin

Policija Severne Makedonije objavila je detalje istrage i snimke hapšenja međunarodne narko-grupe koju su predvodila dva Makedonca i čiji je član bila i glumica Silvija Stojanovska.

"Članovi ove kriminalne grupe su organizovali transport ukupno 700 kilograma kokaina do Kolumbije do Španije, koji bi u prodaji na veliko dostigao cenu od 20 miliona evra. Droga je zaplenjena u Madridu 18. decembra. Cela međunarodna operacija je bila koordinisana iz policijskih štabova u Skoplju i Madridu", rekao je ministar policije Oliver Spasovski.

Akcija je realizovana u saradnji policija Severne Makedonije, Španije i Kolumbije u koordinaciji sa američkom DEA.

Cilj ove operacije bilo je suzbijanje međunarodne kriminalne grupe i hapšenje ljudi koji su identifikovani kao deo međunarodne kriminalne mreže sastavljene od kriminalnih saradnika iz Severne Makedonije, Španije, Belgije, i drugih država", rekao je makedonski ministar unutrašnjih poslova.

Spasovski je precizirao da su 18. decembra u Skoplju uhapšeni glumica Silvija Stojanovska i njen suprug Vojislav Budisavljević - lider grupe, a u Madridu njegov brat zajedno sa dvojicom španskih državljana, dok se traga za još dva člana bande (turskim i grčkim državljaninom).

"Lider ove grupe je prvoprijavljeni V. B, koji je zbog toga što ima zabranu putovanja u zemlje EU, angažovao brata, rezidenta Belgije, sa kojim je ostvarivao redovne kontakte i susrete u Skoplju od jula do decembra gde je dogovarao korake za prenošenje i distribuciju kokaina", rekao je ministar policije.

Silvija Stojanovska je nakon toga rezervisala apartman u Madridu na ime njegovog brata i platila svojom karticom, a još jednom je putovala u Španiju da od španskog državljanina podigne 10.000 evra, koji su najverovatnije povezani sa ovim kriminalnim aktivnostima.

Spasovski je rekao da je kareteristično za tu organizovanu kriminalnu grupu bilo da se komunikacija "odvijala u ličnim i neposrednim susretima i to u Skoplju, Madridu, Beogradu, Dubaiju, Kankunu (Meksiko) i Kartageni (Kolumbija) i internet komunikacijom sa visokom zaštitom".

Tužiteljka Maja Konevska je rekla da su pretresene dve lokacije u Skoplju i da je pronađeno dovoljno dokaza da se dokaže osnovana sumnja za umešanost dvoje privedenih (Silvije Stojanovske i njenog supruga) u nedozvoljenu trgovinu drogom.