Milo Đukanović
Youtube/Printscreen
Milo Đukanović

Youtube/Printscreen

Milo Đukanović, Foto: Youtube/Printscreen

 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je danas Zakon o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, javio je Portal RTCG.

Glasovima vladajuce koalicije i SDP-a taj akt je usvojen u petak.

Poslanici Demokratskog fronta pozvali su ranije danas Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi veroispovesti, već da ga vrati Skupštini na doradu.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine verskih zajednica, navodi RTCG.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

U Skupštinskoj sali u Podgorici nakon što je usvojen Predlog zakona o slobodi veroispovesti u načelu, došlo je do incidenata nakon kojih su svi poslanici DF uhapšeni, podseća RTCG.