Pravni fakultet, studenti
Alo!/Rajko Ristić
Pravni fakultet, studenti

Alo!/Rajko Ristić

 studenti, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS objavilo je danas preliminarnu rang-listu stipendista, prema kojoj će biti dodeljena 981 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj.

Budžetom Republike Srpske planirana su dva miliona KM za stipendiranje studenata studija u Republici Srpskoj. Stipendija iznosi 2.000 KM po studentu i isplaćuje se u 10 mesečnih rata, piše Srpskainfo.

– Komisija za dodelu stipendija predložila je da se uspešnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodeli 640 stipendija, i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 516 stipendija, studentima drugog ciklusa studija 71 stipendija i studentima trećeg ciklusa studija 18 stipendija. Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, dodeljeno je 35 stipendija – saopšteno je iz Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj RS.

Komisija za dodelu stipendija predložila je da se u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija dodeli 312 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske prvog ciklusa – 19 stipendija i studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica deset stipendija.

Prigovor na preliminarnu rang-listu stipendista, studenti mogu dostaviti u roku od osam dana, odnosno do 8. februara.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva i ispunjavaju uslove konkursa, a dodeljena im je stipendija iz drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredele za jednu stipendiju u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste. Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva, potrebno je da dostavi uverenje, rešenje ili potvrdu od drugog izvora stipendiranja (opštine), da se odriče te stipendije. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Na javni konkurs za dodelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, za 2020. godinu prijavio se 1.630 studenata. Uslove konkursa nisu ispunila 244 studenta, dok je njih 405 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

PROČITAJTE JOŠ: