"NIKAD NIJE KASNO UČINITI DOBRO" Ovo je govor Anta Gotovine, glavnokomandujućeg u akciji "Oluja"!

Predsednik Hrvatske je na proslavi "Oluje" u Kninu podelio odlikovanja generalima iz Domovinskog rata, a na istom događaju govor je održao Ante Gotovina.

Ante Gotovina
Ante Gotovina, Foto: Printscreen

General "Oluje" je nakon zločina nad Srbima optužen na 24 godine zatvora, posle hapšenja na Kanarskim ostrvima 7. decembra 2005. godine, a onda drugostepenom presudom proglašen nevinim.

Odmah nakon vojne akcije "Oluja" Haški tribunal je započeo istragu o zločinima napravljenim za vreme i nakon ratnih operacija.

Tužilaštvo se, između ostalog, zainteresovalo i za Antu Gotovinu od kojeg je 1998. godine zatražilo da se službeno izjasni, međutim, iako je Gotovina bio spreman na razgovor, hrvatski politički vrh mu to tada nije dopustio.

Sada je, 25 godina kasnije, izjavio sledeće:

- Srećan sam što smo svi zajedno u Kninu, ovde na ovoj tvrđavi kralja Zvonimira. U predvečerje velike obletnice koja nas svake godine vraća u ono vreme i podseća na sve naše ljude. Pozdravljam vas gospodine predsedniče i vrhovni zapovedniče hrvatskih oružanih snaga Republike Hrvatske. Gospodine ministre obrane.. Gospodo zapovjednici iz domovinskog rata. Pozdravljam sve vojnike, dočasnike, časnike, zapovednike hrvatskih snaga. Puno je vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno. Vama hvala gospodine predsedniče na odlukama o dodeli visokih državnih odličja časnicima, zapovednicima iz Domovinskog rata i postavama iz sastava Domovinskog rata i hrvatskih snaga.  Dragi prijatelji, svojom hrabrošću i nesebičnim zauzimanjem za domovinu u ono za naš narod sudbonosno vreme, zajedništvom svih nas izgradili smo hrvatsku vojsku spremnu i sposobnu odbraniti se, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir. Čestitam vama na zasluženim odličjima, visokim državnim priznanjima. Vidimo se ujutru na Danu pobede, Danu branitelja i Danu domovinske zahvalnosti - rekao je Gotovina.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi