Ovi brojevi jasno govore da su vam veće šanse da preživite na Kosovu!

Alo!; | vesti 2020-05-27 18:43:33 2020-05-27 18:43:33

Prošle su već decenije od krvavih ratova devedesetih, ali neke stvari na Balkanu, čini se, ni vekovi neće moći da izbrišu.

Youtube, screenshot

Nakon više od dva meseca izolacije zbog koronavirusa, milioni turista širom sveta pikiraju najbolje destinacije za letovanje. Ista "slatka muka" stisla je i naše sugrađane.

Srbi s druge strane imaju i većih problema od nedostatka kelnera i sobarica.

Naime, iako su prošle decenije od poslednjeg ispaljenog metka na relaciji Srbin-Hrvat, mržnja se u Lijepoj našoj održala kao da je 1990. a ne 2020. godina.

Samo za poslednjih godinu dana mogli smo da posvedočimo nizu napada na Srbe, pa i na srpske sportiste, od kojih su se mnogi našli u situaciji da bukvalno spašavaju žive glave.

Jedan od najtežih incidenata gledali smo uživo u Splitu, priobalskom gradu poznatom kao bastionu Hrvata na "U". Vaterpolisti Crvene Zvezde, koji su tamo otišli samo da odigraju utakmicu, poterani su po ulicama uz pretnje noževima i palicama. Najteže je bilo golmanu Aleksandro Kralju, koji se spasao samo skokom u more. Kako je sam rekao, "Da nisam skočio u more, ubili bi me".

Tako i ne čudi da kada se uporede podaci za godinu dana, ispada da je Srbe više napadaju u Hrvatskoj nego na Kosovu.

Poređenja radi, a prema informacijama koje je lane objavio predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, samo u julu prošle godine je u hrvatskoj oštećeno oko 100 vozila u Hrvatskoj koja su imala srpske tablice. Ostale incidente gotovo je nemoguće i izbrojati.

- To znači da Hrvatska još dugo vremena neće biti moderna i tolerantna evropska država - zaključio je Linta, saopštio je Savez Srba iz regiona u avgustu prošle godine.

Kako stvari stoje, koronavirus teško da će moći da promeni emocije Hrvata prema Srbima...

Expand player
Pogledajte više